Patakra érkeztek a Magyar messiások

A 30 éves Erdély Művészetéért Alapítvány és a Sárospataki Református Kollégium együttműködéseként érkezett Sárospatakra a Magyar messiások címet viselő plakett kiállítás.

Prof.Dr. Dienes Dénes kollégiumi igazgató megnyitó beszédében többek között azt mondta, az arcok, melyek a plakettekről visszaköszönnek ránk, igazi magyar messiásokat mutatnak nekünk. Olyan történelmi személyiségeket ábrázolnak a szobrászművészek alkotásai, akiknek önálló élettörténetük is példát jelent a jelen korban élők számára. A megmaradás, a haza, a sorsközösség kérdései merülhetnek fel a kiállítás szemlélőiben – mondta a kollégium igazgató.

A nagyon ritka gyűjtemény igazán méltó helyen kerül bemutatásra – mondta Demeter Ervin. A megyei kormánymegbízott emlékeztetett, Lázár Imre öntőmester és barátainak plakettjei láthatóak most Sárospatakon. Ez a kiállítás elsőként a fővárosban volt látható, most pedig a pataki közönség számára is elérhetővé váltak. A plakettek eddigi tapasztalatom szerint csak kiegészítők egy kiállításon, azonban Budapesten magam is megtapasztalhattam, hogy önálló elemként is inspiráló erőt adnak az embernek – mondta Demeter Ervin.

Három művet emelt ki a kormánymegbízott, – II. Rákóczi Ferenc, Kazinczy Ferenc és Bocskai István plakettjét– e térséghez kötődő személyeket, akik maguk is önálló jogosultságot és erőt adnak a kiállítás értékéhez, érdekességéhez.

Lázár Imre több száz harangot készített pályafutása során, plaketteket is évek óta készít, mert erdélyi alkotóként úgy véli, így tiszteleghet a magyar ősök előtt – mondta Kovács Árpád, művészettörténész. A megmaradó magyar gondolat mentén pedig fontos tudni, hogy Lázár Imre saját tudását, anyagi forrásait és baráti kapcsolatait felhasználva hozta létre ezt a kiállítást.

A tárlat december 20-ig tekinthető meg.

Feltöltő

Fel