Regionális Felkészítő Hétvégét szervezett A Művelődés Háza és Könyvtára

A Művelődés Háza és Könyvtára 22. alkalommal hirdette meg a Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivált, amelyre a következő év januárjában kerül majd sor.

November 25-én ennek apropóján szervezték a Szólótáncverseny Regionális Felkészítő Hétvégét. A fesztivál kötelezője Vág és Garam-mente tánchagyománya, így e programban e terület lassú-és friss csárdását, valamint seprűtáncát, és a váska táncot tanulhatták a jelentkező gyermekek a kiválóan felkészült felvidéki oktatóktól, Ádám Csillától, Ádám Norbertől, és Ádám Szabolcstól.

A tehetséggondozó rendezvényen 61 gyermek és 8 néptánc pedagógus vett részt. A gyermekek, oktatók részben határon túlról – Restéről, Buzitáról, Kassáról -, részben Zemplén és Abaúj településeiről – Encsről, Forróról, Fancsalból, Szerencsről, Makkoshotykáról, Vajdácskáról és Sárospatakról – érkeztek.  A versenyre való felkészülés első lépcsőfoka volt ez a program, hiszen minden jelentkezőnek ezt követően rengeteget kell gyakorolni a tanultakat, s szabadon választott tánccal is készülni kell. Ez a felkészítő azoknak is rendkívül hasznos volt, akik esetleg a versenyre majd nem neveznek, hiszen ezeknek a táncoknak az elsajátításával a néptánctudásuk nőtt, s elméleti ismereteket is szereztek az adott tájegységről, valamint az ott élő emberekről. E rendezvény is jó példája annak, hogy A Művelődés Háza és Könyvtára a tehetséggondozás egyik bázisa, és komolyan veszi a határon túli magyarsággal való kapcsolatok erősítését.
A rendezvény a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg. A helyszínt a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola biztosította. A segítséget, támogatást ezúton is tisztelettel köszönik a rendezők.

Feltöltő

Fel