Decembertől változik a pataki gyógyszertárak ügyeleti rendszerben történő működése

Felülvizsgálatot követően decembertől megváltozik a gyógyszertárak ügyeleti rendszerben történő működése Sárospatakon. Aros János polgármester és a városban működő patikák vezetői, képviselői a lakosságot érintő főbb kérdésekről egyeztettek.

Sárospatakon négy gyógyszertár működik a lakosság legnagyobb megelégedésére. Az elmúlt években már sorra történtek az egészségügyhöz kapcsolódó fejlesztések a városban /járóbeteg szakellátó, rendelőintézet, egynapos sebészet,stb./ és néhány éve a Mentőszolgálattal már az orvosi ügyelet rendszerét is megújítottuk. Most egy országosan zajló felülvizsgálat részeként a helyi gyógyszerészek is kérték Sárospatak ellátottságának részletes vizsgálatát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A felülvizsgálat megtörtént és most az abban foglaltakat tárgyaltuk át a gyógyszertárak vezetőivel – mondta Aros János. Fontos hangsúlyozni, ellátatlan senki sem marad a jövőben sem.

Évek óta az a jellemző a pataki patikák működésére, hogy az ügyeleti rendszerben történő kiszolgálás ugyan a lakosok számára kényelmes dolog, de javarészt indokolatlan. Most az OGYI által végzett vizsgálat ezt számokkal, tényekkel is megerősítette, ezért december harmadikától változás várható a gyógyszertárak működésében – mondta lapunknak dr. Demeter Iván, gyógyszerész. E szerint az ügyeleti rendszer felülvizsgálata alapján az OGYI elrendelte az ügyeleti rend átalakítását. Az előírás alapján, hétköznapokon legtovább este hat óráig lesz gyógyszertár nyitva, majd ezután kilencig tart az ügyelet, míg hétvégén és egyéb ünnepnapokon reggel nyolc és este hat óra között biztosítják a szolgáltatást.

 Az ügyeleti szolgálat igénybevételének vizsgálatakor olyanra is volt példa, hogy egy hétköznapot érintő időszakban öt nap alatt öt beteg érkezett, vagyis minden egyes hétköznap estére egy-egy beteg igényelte az éjszaka is elérhető patikát, ráadásul a kiváltott gyógyszere alapján az is elmondható, hogy nem sürgősségi jelzésű vényt váltottak ki.

A gyógyszertári ügyeletet az esetek többségében indokolatlanul vették igénybe az emberek – mondja dr. Braun Attila, gyógyszerész. Ezt eddig magunk is tapasztaltuk, most az OGYI vizsgálata ezt erősítette meg. A jogszabály szerint az ügyelet indokolt igénybevételének csak az ügyeleti szolgálat ideje alatt felírt, „Sürgősségi” jelzéssel ellátott vények kiváltása minősül. Sárospatakon kilenc fő diplomás gyógyszerész van, eddig és a továbbiakban is ők látják el – napi munkaidejükön felül, minden anyagi ellenszolgáltatás nélkül – az ügyeletet. Ez óriási leterheltséget jelentett a számunkra is.

A december harmadikával következő változást követően sem maradnak ellátatlanok a lakosok, ezt fontos hangsúlyozni – mondta dr. Fábián András. A lakosság számára jó tanács és ebben személyesen is segítünk majd nekik, hogy a házi patikájuk felkészült legyen. Tartsanak otthon fejfájás elleni vagy éppen görcsoldó gyógyszereket vagy éppen, akinek visszatérően kezelendő betegsége van, az ügyeljen arra, hogy mindig legyen otthon tartalék gyógyszere.

Sárospatak Város Önkormányzata az OGYI vizsgálata alapján úgy tudja segíteni a lakosságot, hogy az ügyeleti időn túl – hétköznap este kilenc és hétvégén valamint ünnepnapokon este hat órát követően – a Sárospatak Város Rendelőintézete által működtetett orvosi ügyelet fogadja a betegeket – mondta Aros János. Az Orvosi Ügyelet gyógyszerkészletén keresztül biztosítható a sürgősségi gyógyszerellátás, és ezáltal senki nem marad ellátatlanul a jövőben sem – tette hozzá a polgármester.

 

Feltöltő
Fel