Sárospataki diák lett az „Év Ifjú Természetfotósa”

Idén 26. alkalommal adták át a természetfotózás legrangosabb magyar díjait november 6-án a Magyar Természettudományi Múzeumban, Budapesten. Az 1990-es évek elejétől mutathatják meg legjobb képeiket a magyar természetfotósok egy országos szintű versenyen, és a hozzá kapcsolódó kiállításon. Idén mintegy 4000 beérkezett képből 125 kép került a múzeum falaira.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége- Magyarország legrangosabb természetfotós pályázatán minden évben kiosztja a kiállított képek alapján kiválasztva az „Év természetfotója”, az „Év természetfotósa” és a 18 év alattiak versenyében pedig az „Év ifjú természetfotósa” címet. 2018-ban az ifjúk közül Füssi-Nagy Regő nyerte el ezt a címet. Regő jelenleg a Sárospataki Református Gimnázium 10. osztályos tanulója. 12 éves kora körül kezdett fotózni a családja egyszerű digitális kompakt gépével. Ebből az időszakból származik első sikere,a National Geographic Kid magazin pályázatán egyik képe második díjat nyert, és megjelent az újságban. Később egyre több időt szentelt  ismereteinek elmélyítésében, teljesen autodidakta módon, könyvekből és internetről tanulta a fotózási rejtelmeket. 14 éves korában vette meg első tükörreflexes gépét (saját spórolt pénzét is beletéve) használtan az internetről. Elkezdett leseket építeni, és hosszú órákat töltött kint a szabadban, a természetben. Meg is lett ennek a munkának az eredménye, több regionális, országos, és nemzetközi pályázaton is sikeresen szerepelt képeivel. Volt iskolájában, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és a sárospataki Művelődés Háza és Könyvtárában is kiállították képeit.

Idén harmadik alkalommal jelentkezett a fent említett országos pályázatra. A fejlődés jól látszik az eredményeken. Első alkalommal nem került be képe a kiállításra, másodszorra különdíjat nyert a kiállított képével, most harmadik esetben pedig a kategóriájában a legjobb lett. Emellett a harmadik helyezett képet is ő készítette. Így összességében az „Év Ifjú Természetfotósa” lett, ami a kitűzött céljai között szerepelt, és természetesen nagyon boldog, hogy megkaphatta. A vásárlási utalvány formájában kapott pénznyeremény mellett, két kiváló minőségű lámpát vehetett át, de nagyon örült Máté Bence, nemzetközi hírű természetfotós felajánlásának is, ami egyhetes közös fotózást jelent.

A kiállításra kerülő képek hattagú zsűri döntései alapján, pontozási rendszerben, 4 fordulóban kerülnek kiválasztásra. A beküldött képeket név nélkül bírálják el, tehát nem tudhatják, hogy kié a kép, így biztosítva a teljes elfogulatlanságot.

Méltán lehetünk büszkék Regőre, aki teljesen saját munkájának eredményeként egy ilyen szép díjjal büszkélkedhet. Érdekességképpen megemlíthetjük, hogy a kiállított képek készítésének helye nincs kikötve, lehetnek a kiállításon afrikai nagyvadak, antarktiszi pingvinek vagy tenger alatti felvételeken látható delfinek, cápák is akár. Regő tavaly is, idén is egyszerű, de kedves madarunkról, a füsti fecskéről készített felvételeivel kerülhetett a legjobbak közé. Az igen gyors mozgású madárka lefotózása, miközben egy tó felszíne felett repülve tátott szájjal iszik, vagy egy hirtelen fordulót megtevő fecske cikázik a levegőben (háttérben a Zempléni-hegységgel, naplementében), nem könnyű feladat.

További sok sikert kívánunk neki!

Feltöltő

Fel