Lorántffy Zsuzsanna könyvbemutató és előadás Királyhelmecen

Királyhelmec egykoron Lorántffy Zsuzsanna birtoka volt. Udvarháza bejárata fölötti címere ma is látható. A történelmi épület ma a város zeneiskolája. Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György emlékét őrzik a városban. A reformáció 500. évfordulóját köszöntve a közelmúltban Lorántffy Zsuzsanna szobrot avattak és konferenciát rendeztek a fejedelemasszony tiszteletére.
A szoboravató ünnepi köszöntői és a tanácskozás előadásai, további tanulmányokkal kiegészítve, egy kötetben megjelentek. A Lorántffy-kötetet szerkesztője, dr. Tamás Edit mutatta be egy nagysikerű program keretében a Bodrogközi Magyar Közösségi Házban. A Lorántffy Zsuzsanna a Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás kiadásában megjelent kötetben Hafenscher Károly kormánybiztos írása mellett olvashatjuk Kendi Csaba, a Zempléni Református Egyházmegye esperese és Molnár István királyhelmeci lelkipásztor gondolatait, Dienes Dénes, Péter Katalin, Tamás Edit tanulmányait. Újból megjelent a témához kapcsolódva Ködöböcz József, Demjén István és Détshy Mihály történelmi összegzése.
A Magyar Közösségi Házba szervezett program második részében Tamás Edit Lorántffy Zsuzsanna örökségét bemutató ismeretterjesztő előadását hallhatta a közönség.
A Lorántffy Zsuzsanna emlékérem átadására is ezen a napon került sor. A Lorántffy-kötet másik szerkesztője, Nádaskai Gabriella, az MNM Rákóczi Múzeuma munkatársa kapta. Gratulálunk!

Dr. Tamás Edit beszámolója

Feltöltő

Fel