„Egyszer volt, gomba volt…” című mesekönyv születése

“Egyszer volt, gomba volt…” egy mesekönyv születése a Zempléni Gombász Egyesület jóvoltából.
Ettek már gombás rántott küszt krumplis gombabéllel? Kaptak már desszertnek gombacsókot? Novák Míra: Gombabál című meséjének étlapján ezek is szerepelnek.

A könyvben olvasható 31 mesét gyerekek írták, a 94 illusztrációt is gyerekek rajzolták. Mérete A4, keménytáblás, 128 oldalas, 17 gombafaj leírásával és tanulmányrajzzal, mellékletként 7 kiszínező lapot csatoltunk.

Mindez hogyan született? Megalakulásunk óta fontos küldetésünknek tartjuk, hogy a kicsi gyerekekkel, nagyobb diákokkal megismertessük a gombák titokzatos világát, felkeltsük az érdeklődésüket a természet szépségei iránt, sikerélményhez, örömhöz juttassuk a gyerekeket, bővüljenek a gombákról, a természetről szóló ismereteik. Ennek érdekében előadásokat, interaktív foglalkozásokat tartunk, pályázatokat írunk ki.

2016-ban hirdettük meg a gombás meseíró pályázatot. Várakozáson felüli számú pályázat érkezett be. Az ország 34 településéről, 26 iskolából 54 alsó tagozatos, 38 felsős diák szállt versenybe, összesen 92 fantáziadús, szép mese született.
Látva a lelkesedést és a színvonalas írásokat már akkor eldöntöttük, ennek folytatódnia kell. Ezért úgy határoztunk, hogy az akkor született legjobb mesékhez 2017-ben illusztrációs pályázatot hirdetünk meg. Több száz igazán kifejező és értékes munka érkezett határon innen és túlról.

Számszerűen: 4 országból, 57 településről, 58 iskolából küldték a szebbnél szebb rajzokat, de egyénileg is többen pályáztak. Összesen 615 pályamunkát kellett értékelni.
2018-ban álmodtunk egy nagyot. A gyerekek által írt mesékből és a hozzájuk készült illusztrációkból összeállított gombás mesekönyv kiadását határoztuk el. Hamarosan megszületett a címe is, „Egyszer volt, gomba volt…”.

A szép ötlet után már „csak” az anyagi forrást kellett megtalálnunk. Sajnos épp az egyedisége, különlegessége miatt egy pályázati kiírásának sem feleltünk meg. Szerencsére az évek során nagyon jó kapcsolat alakult ki más gombász szervezetekkel, a térség településeinek önkormányzataival, intézményeivel, cégeivel. Erre a kapcsolati tőkére alapozva indultunk el adományokat gyűjteni. Mi is meglepődtünk, amikor a promóciós anyag láttán sorra nyíltak meg az ajtók és az adakozó kezek. Vezető emberek, lelkes tagtársak álltak az ügy mellé és szervezték az adományozókkal a találkozókat, gyűjtötték a pénzt. Ezúton is köszönjük, nagy összefogás eredménye a könyv.

Mindezt miért? A könyv tervének láttán bizonyára mindenkiben az fogalmazódott meg, kár lenne, ha ezek a szép és értékes alkotások a fiók mélyére kerülnének. Talán a pályázó gyerekek közül kerülnek majd ki a következő nemzedék gombákkal foglalkozó tudósai (mikológusai) és természetszerető, természetvédő felnőttekké válnak.
Reméljük sok gyereknek, szülőnek, nagyszülőnek, pedagógusnak és gombásznak okozunk örömet a könyv megjelentetésével. Mi nagyon büszkék vagyunk a gyerekek alkotásaira.

Kereskedelmi forgalomban nem kapható, de megrendelhető a zge.judit@gmail.com címen, vagy személyesen megvásárolható a Póló Pont boltban (Rákóczi út 47.)
Kőszeginé Tóth Judit írása

Feltöltő

Fel