Sárospatak és Makovecz Imre közös történelme

„Múlt és jelen” Makovecz Imre munkássága Sárospatakon címmel rendeztek konferenciát az Újbástya Rendezvénycentrumban, abban az évben, amikor A Művelődés Háza és Könyvtára 35. születésnapját ünnepli és a Kormányhatározat értelmében rövidesen milliárdos nagyságrendben valósulhat meg a felújítása.

A 20-21. század egyik legjelentősebb tervezőjeként tartják számon Makovecz Imrét, aki alkotói munkásságával új irányzatot teremtett, hiszen nem csak épületek tervezet, hanem azok funkcióját ismerve egy valódi közösségi teret. Őt érdekelte a közösség, akik majd megtöltik a tereket, ezért emberségesek, barátiak az ő épületei – mondta köszöntőjében Csatlósné Komáromi Katalin. A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója kiemelte, Makovecz tervezői zsenialitása megmutatkozott a Ház tervezése és építése során is, a szakmai – nemzetközi szinten is – elismerte az akkor még nagyon újítónak számító épületet, nem is tudva, hogy egy új építészeti irányzatot, stílust látnak a szemük előtt.

Sárospatak és Makovecz Imre összefonódtak az évtizedek során. A mesternek számos munkája született meg a városban – voltak melyekre büszke volt és voltak melyekre kevésbé – de mind az ő gondolkodását, építészeti elhivatottságát mutatták be – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere emlékeztetett, Makovecz Imre először a Borostyán Étterem átépítése kapcsán dolgozott a városban, már azzal a munkájával is komoly társadalmi visszhangot alapozott meg. Később a Bodrog Áruház, a Repozitórium, az ÁVG, a Hild téri lakások, A Művelődés Háza és Könyvtára vagy éppen egyik utolsó munkájaként a végardó fürdő fogadó épületei tették elválaszthatatlanná a várost és a tervezőt. A város fejlődésében örökre nyomott hagyott Makovecz Imre munkássága, meghatározta a városképet, amire mi városlakók büszkék vagyunk – mondta a polgármester.
Fontos megjegyezni, hogy a mindenkori patakiak és patakot szeretők mindig is segítették a fejlődés útját, átérezve a város szellemi, kulturális, közösségi és turisztikai jelentőségét. Napjainkban Makovecz Imre halálát követően a tervező tisztelete egy szemernyit sem kopott meg az emlékezetben, sőt egyedülálló módon a Kormány kiemelt figyelmet fordít a Makovecz örökség gondozására. Ezért is „kaphatta 35 éves születésnapjára” A Művelődés Háza az állami támogatást a műemléki épület felújítására, amely munka hamarosan kezdődhet.

Makovecz Imre első fogadott tanítványa, Sáros László György DLA tervező az a szakember, aki a Ház dolgozóival közösen a felújítási munkálatokat tervezi. Sáros László György a konferencián arról beszélt, hogy egy igencsak élő műemléki épülethez kell most úgy hozzányúlni, hogy a létrehozását követően a tervező szándékát megtartva, a használók hétköznapi praktikus igényeit is magába foglalva egy Makovecznek is tetsző felújítás valósuljon meg. Mert nem egyszerű épület felújításról lesz szó, hanem egy olyan épületről, amelynek önálló történelme van. Benne foglaltatik a város és annak lakosainak múltja és kisejlik belőle a jövője is – mondta a tervező. Sáros László György arra is felhívta a figyelmet, hogy a világszinten elismert épület a jövőben is a közösséget fogja szolgálni, az emberi kapcsolatokat fogja erősíteni és Makovecz Imre igazán kifejező és „emberi tulajdonságokkal” rendelkező építészeti tudását fogja bemutatni.

Dr. Juhász Erika a Debreceni Egyetem tanszékvezetője Makovecz Imre munkásságának a közösségépítő erejéről tartott előadást, amelyen hangsúlyozta, hogy a tervező munkái nem csak az építészeti elvárásoknak és szakmai irányvonalaknak felelnek meg, hanem az emberi tényezőket is figyelembe véve igazodik az emberi igényekhez is. Ez a megfoghatatlan tervezői gondolkodás jellemzi Makovecz valamennyi épületét, hiszen a tájba illeszkedő, a funkciót, a használókat figyelembe vevő építészeti szempontból különleges, használati szempontból példaértékű intézményeket hozott létre a tervező.

Feltöltő

Fel