Projektnap a Rákócziban “Szent kisurunk legszebb hajloka…”

2018. október 9-én egy csodálatos napot tölthettek iskolánk növendékei Regécen, ahol intézményünk névadója, II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte.

Mi is valljuk azt, amit Széchenyi István így fogalmazott meg: „Csak a múltnak megbecsülésén épülhet fel a jelen.”
A projektnap megszervezésével az volt a célunk, hogy iskolánk falai közül kimozdulva, mi is részeseivé váljunk az egykori magyar életnek, történelemnek, élményszerűvé, játékossá tegyük a tanulást. Reggel két csoportra válva buszokkal indultunk Regécre. Alsósaink a várba, ahol Rákóczi korának megidézésében segítségünkre voltak a rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület tagjai és a Darmos István és Darmos Éva, akik korhű öltözékekben vettek részt az eseményünkön.

A felső tagozatosaink a faluban lévő látogatóközpontban kezdtek. Vegyes csoportokat alakítottunk ki a közösségépítés érdekében, ami ennek a napnak egyik központi célja volt. Azt szerettük volna elérni, hogy érezzék, mekkora ereje van a közösségnek, egymás biztatásának, a csapatszellemnek. Kollégáink felhasználva a „II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkora a regéci várban” című tárlat anyagát, a fejedelem felcseperedésének bemutatásán keresztül ismertették a korabeli gyermeknevelés szokásait, a családi kapcsolatokat, a vár rövid történetét, és egy szellemi ügyességi játékon keresztül a megszerzett, legfontosabb információkat rögzítették. A kézműves foglalkozások ugyanezt a célt szolgálták: korabeli kályhacsempéket, iniciálékat rajzoltak a gyerekek, kiszínezték Rákóczi zászlaját, pénzérméket domborítottak, kitűzőket készítettek. Ezek a feladatok elsősorban az elme pallérozását szolgálták, a testi próbatételekre a vár bevétele során és a vár „meghódítása”után került sor.

A történelmi játszóterünkön közös munkával igyekeztünk megeleveníteni a vár lakóinak életét, tevékenységét. Megismerkedtünk a kuruc katona öltözetével, kipróbálhattuk fegyvereiket, tárogató kíséretében énekeltük az egykori dalokat, táncolhattunk Rákóczi szalonjában az előkelő nemesek között és a várudvaron az egyszerű pórnép között. A próbatételek után kiderülhetett, kiből válhatott volna a legügyesebb vitéz.

A nap zárásaként mindenki Rákóczi apródjává vált, amit ettől a naptól kezdve okirattal is tud bizonyítani.

Fotók

Feltöltő

Fel