Hatodik alkalommal volt „Juhászújév Dömötörkor”

A Művelődés Háza és Könyvtára hatodik alkalommal rendezte meg őszi népművészeti nagy rendezvényét „Juhászújév Dömötörkor” címen.

A már új helyszínen – az Újbástya rendezvénycentrumban és a Farkas Ferenc AMI táncépületében – megvalósuló rendezvény kezdetét immár hagyományosan dudaszó jelezte – Gombos Levente volt ebben a szervezők segítségére-, majd Sikora Attila alpolgármester nyitotta meg a programot. Ezen a napon került sor a „Dömötör nap, Dömötör nap közeledik…” elnevezésű népdaléneklési-, mesemondó- és szóló néptánc versenyre, amelyen három korosztályban mérték össze a gyermekek a tudásukat. A nap programjában egy kiállítás megnyitójára is sor került egy rövid néprajzi előadással. A magyar pásztorművészet bemutatását célzó kiállításon pásztorfaragások – csont-, szaru- és fa tárgyak -, kolompok, juhászkampók, réz tárgyak – csengők, pergők, csatok -, karikás ostor, és pásztorviseletek kerültek vitrinbe. Ez a következő hetekben még látható az Újbástya Rendezvénycentrum aulájában.

A Juhászújév második napján kézműves délutánra várták a gyermekeket a szervezők, amelynek során gyöngyfűzéssel, textilmunkákkal, természetes anyagokból gyermekjátékok és hangkeltő eszközök készítésével  ismerkedhettek a résztvevők. A délután során került sor a „Pásztortáncok pódiuma” elnevezésű néptánc bemutatóra, amelyen szlovákiai vendégcsoportok – Buzitáról, Nagyszelmencről -, valamint sárospataki, és környékbeli gyermektáncosok mutattak be zenekari kísérettel többek között somogyi kanásztáncot, mezőföldi kanásztáncot, gömöri pásztorbotolót és páros táncokat. Ezt a Kuttyonfitty Társulat Ördöngös dudás című látványos, lendületes gyermekműsor követte, majd a rendezvény a Szikes Zenekar közreműködésével Pásztorbállal zárult.

A program megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Feltöltő

Fel