25 év, 25 nap, 25 esemény – Nemzeti Kulturális Alap

A Nemzeti Kulturális Alap az idei évben ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját. A rendszerváltozás után létrejött intézmény a hazai kultúrafinanszírozás egyik legmeghatározóbb szereplőjévé vált az elmúlt negyed évszázad alatt. Szerepe megkerülhetetlen, legyen szó akár színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről. Az elmúlt 25 évben az NKA számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte népszerűvé.

A negyedszázados jubileumot „ A 25 év, 25 nap, 25 esemény” címmel zajló ünnepi fesztivál jelzi,  amely szeptember 23. és október 17. között, közel egy hónapon keresztül tart. A programsorozaton az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel. A főváros mellett fontos szerepet kapnak az ország különböző kis- és nagyvárosai, de határon túli települések is otthont adnak eseményeknek. A fesztivál – mely a Családok Évéhez is kapcsolódik – célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap működésének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is.

A Közművelődés Kollégiumának ünnepében tevékeny részt vállal A Művelődés Háza és Könyvtára is. Az intézmény öt helyszínre juttatja el tárgyalkotó és előadó művészeti csoportjait. A színpadi bemutatók mellett játszóházi foglalkozások, táncházak várják az érdeklődőket. A sárospataki intézmény összesen öt településen, köztük egy határon túli helyszínen mutatkozik be. Így október 8-án Nagyszelmencen, október 12-én Mátészalkán zajlottak a programok. Ózd, Abaújszántó és Kisgyőr településekre látogat még a komplex közművelődési program.

A Művelődés Háza és Könyvtára azon intézmények közé tartozik, amelyek rendszeresen nyújtanak be és nyernek el pályázati támogatást az NKA különböző kollégiumainál. Népművészeti, komolyzenei események éppúgy NKA támogatással valósulnak meg, mint A mozi tematikus sorozatai vagy éppen a Zene Ünnepe. Így Sárospatakra is jutott abból a 172 milliárd forintból, amelyet az elmúlt évtizedekben ítéltek oda a kollégiumok 155 000 támogatott programra.

Csatlósné Komáromi Katalin, Közművelődés Kollégiumának elnöke

Feltöltő

Fel