Ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben

Ezúton értesítem az állattartókat, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Sárospataki Járási Hivatalának Élelmiszerlánc- biztonsági és Állategészségügyi Osztálya, Sárospatak teljes közigazgatási területére ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a 2018. szeptember 30. – 2018. október 21. közötti időszakra, az alábbiak szerint:

Ebzárlat:

  • tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;
  • kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
  • a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

(Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a fent foglalt korlátozás alól.)

 

Legeltetési tilalom:

  • a szarvasmarhák, bivalyok, juhok, kecskék, lovak, szamarak, öszvérek és sertések legeltetését a lakott településen belül, az erre kijelölt helyen, ilyen hely hiányában a lakott település határától számított 500-1000 méteren belül keli megszervezni,
  • bármely állatfajba tartozó állatok vándorolva történő legeltetése tilos,
  • az állandóan legelőn tartott húshasznú szarvasmarha-állományok legeltetését – az állomány nagyságától függően -10-20 hektáros területre kell korlátozni.

Az ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelésére azért volt szükség, mivel a rókák (és más vadonélő ragadozók) veszettség elleni orális immunizálását hazánkban 2018. szeptember 30. és 2018. október 5. közötti időszakban végzik. A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20) FVM rendelet 8. §. (5) bekezdése értelmében az érintett területeken a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig legeltetési tilalmat és ebzárlatot kell elrendelni.

Kérem az állattartókat, hogy a fentiek szerint eljárni szíveskedjenek.

dr. Vitányi Eszter
jegyző

Feltöltő

Fel