Átadták az Abaúj-Zempléni Integrált Szociális Intézmény felújított épületét

Tavaly év végén derült ki, hogy a sárospataki Abaúj-Zempléni Integrált Szociális Intézmény József Attila u. 10. sz. alatt található 90 fő időskorú személyt ellátó épülete a „Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épületeinek energetikai felújítása” című projekt keretében korszerűsítésre kerül. A több, mint 100 millió forintos beruházásból kicserélték a homlokzati nyílászárókat, megtörténtek a hőszigetelési munkák, de hőszigetelték a zárófödémet is valamint az energetikai korszerűsítés is megtörtént, így napelemes rendszert építettek ki és napkollektorokat is telepítettek. Az épület időben elkészült, tegnap pedig az ünnepélyes átadás is megtörténhetett.

A megjelenteket Blanár Csilla, a sárospataki intézmény vezetője köszöntötte, majd a felújítás részleteiről Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének igazgatója osztotta meg gondolatait.

Végtelenül jóleső érzéssel jöttünk most ide Sárospatakra, hiszen az Abaúj-Zempléni Integrált Szociális Intézmény pataki központjában egy hatalmas felújítás valósult meg. Ezt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak és az NFSI-nek köszönhetjük, nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani a több, mint 100 millió forintos beruházást.

Sajátos helyzetben vagyunk, hiszen az épület a város önkormányzatának tulajdona, de mi vagyunk az intézmény fenntartója, így együtt, közösen kellett gondolkodnunk, melyben végig partner volt Aros János polgármester és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő is.

Az intézmény az évek alatt leamortizálódott, nem történt benne rekonstrukció és ezért is gondoltuk azt, hogy mindenképp felújításra szorul már az épület. És hogy ez miért is jó? Mert ez egy otthon, ahol idős emberek élnek, akiknek a mindennapjait szebbé, jobbá és komfortosabbá szerettük volna tenni. Úgy gondolom, a felújítás sikeres volt és elértük célunkat is!” – mondta a kirendeltség igazgatója.

Dr. Hörcsik Richárd is köszöntötte az intézmény dolgozóit, az ott lakókat és a megjelenteket, majd elmondta, miért is fontos a szociális otthonok felújítása.

„Nagyon fontos, hogy ezeket a típusú intézményeket, épületeket is felújítsuk, hiszen a szociális intézményeink majd 40-50 évvel ezelőtt épültek és azóta sajnos nem sok felújítás történt rajtuk. Kiemelten kell kezelnünk ezt, hisz az itt élők mind idős emberek, akiknek nem mindegy, hogy milyen körülmények között élnek. Ezért is volt nagyszerű, hogy most ez a pályázat megvalósulhatott.

A pataki épület és az energetikai része már elhasználódott, így nagyon örülök annak is, hogy sikerült napkollektorokat felszerelni az épületre, és megújítani a nyílászárókat is.

A későbbiekben szeretném elérni, hogy a választókerületemben lévő mindegyik szociális intézményben meginduljon egy fejlődés és ha tudjuk, valamelyest mindegyiket megújítsuk!” – mondta Dr. Hörcsik Richárd.

Az épület Sárospatak Város Önkormányzatának tulajdona, ám az intézmény fenntartója más, mégis évek óta sikeresen együttműködnek.

„A 70-es évek elején adták át ezt az épületet. Azóta eltelt 50 év, mely nagyon megtépázta az otthont, mi pedig láttuk, hogy igazán szükséges lenne egy felújítás. Kerestük hát a lehetőségeket és a pályázatokat. Szerencsére mindig is jó kapcsolatot ápoltunk az intézmény fenntartójával, korábban, 2010-ben már adtunk be közösen egy pályázatot, most pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság egy energetikai korszerűsítésre kiírt pályázatot nyert meg, így valósult meg a felújítás.

Kicserélték a nyílászárókat, szigetelést, új festést és vakolást kapott az egész épület, valamint kijavították a hibákat is és napelemeket, napkollektorokat helyeztek el a tetőn. Bízunk benne, hogy a fejlesztés itt nem áll le.” – mondta a polgármester.

Az épület ünnepélyes átadásán az otthonban élők egyike hálás köszönetét fejezte ki a megvalósult fejlesztésekért, elmondta mennyivel jobb egy olyan szobában lakni, amelynek nem szelelnek az ablakai, majd megköszönte a kivitelező nagyszerű munkáját is.

Feltöltő

Fel