Új időszaki kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában

Afrikai tárgyai Sárospatakon
Dr. Füssi-Nagy Géza emlékére

Dr. Füssi-Nagy Géza neve nem ismeretlen a sárospatakiak számára. 2001-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma „Terasz nyári esték” sorozatában Fekete afrikai vallások és kultúrák címmel tartott előadást a kiváló nyelvész. Neve ott van a Szent Erzsébet „világtérképen” is: tolmácsként és szakértőként részt vett Tanzániában az Árpád-házi Szent Erzsébet nevét elnyerő leány középiskola építésében.

A tíz éve, 2008-ban elhunyt Afrika kutatót a XX. századi magyar tudomány kiválóságai között tartjuk számon. Nevéhez fűződik a szuahéli-magyar szótár készítése. Munkássága a tudományos ismeretterjesztés területén vállalt jelentős szerepe által országosan ismert.

A XIX. században hazánk fia, gróf Teleki Sámuel egy nagyszabású felfedező utazást tett Afrikában. Ennek eredményeit tudományos körökben az egész világon elismerik. Az ő nyomdokait követve, expedíciójának 100. évfordulóján indultak útnak a természet- és társadalomtudományok szakemberei. A Magyar Tudományos Afrika Expedíció 1987-1988-ban a XX. század legnagyobb szabású hazai szervezésű tudományos kutató- és gyűjtőexpedíciója volt. Hat hónapot dolgoztak Kelet- és Közép-Afrika országaiban. Útjukról film is készült, melyet a Magyar Televízió bemutatott. Eredményeikről a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett időszaki kiállítás adott ízelítőt.

Teleki Sámuel utazásának centenáriuma kiváló alkalom volt arra, hogy a hazai és a külföldi közvélemény figyelmét felhívják a száz évvel azelőtti úttörő vállalkozás eredményeire, s az akkori felfedező utazás magyar voltára. A 12 magyar kutató több mint 3000 kilométeres útján külön figyelemmel kísért helyszínek voltak a Teleki-völgy és Teleki-tarn, a Rudolf- és a Stefánia-tó, valamint a Teleki-vulkán. Ezek a földrajzi és a növény (Senecio Telekii – a Kilimandzsáró nyergében fordul elő; Lobelia Telekii – a Kenya-hegység Teleki-völgyében)  nevek máig őrzik az 1887-88-as magyar tudományos expedíció emlékét Afrikában.

A tucatnyi kutató egyike dr. Füssi-Nagy Géza volt. Tevékeny részese, egyik szervezője és lebonyolítója volt a Magyar Tudományos Afrika Expedíció munkálatainak. Néprajzkutató és nyelvész minőségben vett részt a munkában. Ott szerzett ismereteit több előadásban és tanulmányban adta közre.

2018. szeptember 25-én, 17 órakor egy egzotikus kiállítás megnyitására invitálunk minden érdeklődőt. Ezen a műtárgyak mellett bepillantást nyerhetnek Afrika néptánc- és zenevilágába. A programban fellépő Ballet Camara Szenegál és a Serengeti Troupe gondoskodni a színekben, dallamokban és kultúrában gazdag élményről! Közreműködik a díjnyertes táncművész, Abdoul Camara. Társulata különlegessége a guineai hagyományokon alapuló óriás tökedényes tánc, amely egy olyan szellemi kulturális örökség, amelyet a világon egyedülálló módon őriznek. A Serengeti Troupe 2011-ben alakult, tagjai Kelet-Afrikából, származnak, vezetőjük Mhagama Péter. Formációjukat a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkról nevezték el. Rendszeresen fellépnek. A KFT együttessel többször dolgoztak együtt, az együttes „Afrika” című dalát szuahélire fordították, s éneklik a KFT koncertjein.

Az Afrikában gyűjtött tárgyak a Füssi-Nagy család jóvoltából kerültek kölcsönzésre. Köszönet érte!

dr. Tamás Edit

Feltöltő

Fel