Fotókiállítás nyílt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumban

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium aulájában a tanévkezdés napján, 2018. szeptember 3-án délután nyílt meg Dr. Goreczky Tímea ÁVG-s öregdiák Képkockák című fotókiállítása. A tárlatot Ficsorné Lonscsák Aranka, Tímea egykori osztályfőnöke nyitotta meg.

A megnyitón elhangzó gondolatok:

„…Megtisztelő feladatnak érzem, és nagy öröm számomra, hogy én nyithatom meg Timi kiállítását, hiszen 5 évig osztályfőnöke és angoltanára voltam az Árpád Vezér Gimnázium első osztályainak egyikében.

Tímea pataki, itt járt általános iskolába, majd az ÁVG-be.

2007-ben szerzett jogi diplomát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi karán, és jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága Jogi-koordinációs és Törvényességi osztályán dolgozik.

Sokan azt gondoljuk, hogy a jog érzelemmentes, száraz tudomány, de a jogász is ember, és lehet érzelmekben nagyon is gazdag. Számomra Timi fotói erről az érzelemgazdagságról tanúskodnak. Munkájában általában a száraz tényekre és törvényekre kell hivatkoznia, de ő talált magának egy olyan hobbit, amelyben kiteljesedhet, amely rengeteg örömet jelent számára, és amely által másoknak is átadhatja ezt az örömöt.

Gyerekkora óta érdekelték a képek, a fényképezés, de igazából 2009-ben kezdett el elmélyültebben fotózni, amikor egy balatoni ismerősét meglátogatta, és találkozásukra várnia kellett. Várakozás közben nézelődött, fényképezgetett, és egyre több csodával szembesült. Akkor döbbent rá arra is, hogy a fotózás időigényes, elmélyülést igénylő műfaj.

Azóta igyekszik minél több csodát megörökíteni. Mivel szeret kirándulni és utazni, érthető, hogy érdeklődése középpontjába a természetfotózás került.

Tímea számára a fotózás örömöt, boldogságot, felfedezést, szabadságot jelent. Élvezi az alkotás folyamatát a téma megpillantásától kezdve egészen a végleges kép megtekintéséig. Képes hosszú perceket eltölteni azzal, hogy megtalálja a tökéletes egyensúlyt. Eleinte csak saját maga szórakoztatására kezdett el fotózni, de fontos volt, hogy a családja, az édesanyja és a munkahelyén a kollégái támogatták, bátorították, hogy folytassa ezt a tevékenységet.

A fényképezéshez elengedhetetlen a technika, a gép kezelése, ami tanulható. De nagyon fontos a látásmód, az, hogy olyan dolgot is észrevegyen a fotós, ami mellett mások elmennek. Ezt a különleges képességet tehetségnek nevezzük, amit nem lehet tanulni, ez velünk születik. A fotói alapján egyértelmű, hogy Tímeában a tehetség megvan. A technikai részt majd szeretné tökéletesíteni a jövőben, hiszen sohasem tanulta a fotózást, igazi autodidakta.

Véleményem szerint egy alkotónak fontos, hogy műveit másoknak is megmutathassa, hogy azt az örömöt, amit ő átélt az alkotás közben, azt másokkal is megoszthassa.

2014 márciusában Tímeának lehetősége nyílott erre, hiszen ekkor volt az első fotókiállítása Budapesten, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézete Mátyás utcai galériájában.

Végtelenül örülök, hogy a második kiállítása szülőhelyén, Sárospatakon, egykori alma materében lehet.

Tímea a természet szépségeit megragadó, a pillanatot egyetlen exponálással megállító, a hétköznapi csodákra figyelmet felhívó alkotó.  Számomra a fotóiban az a megkapó, hogy ő megmutatja nekünk a természetből azt, ami mellett mi elmegyünk, anélkül, hogy észrevennénk.

Fekete-fehér képei dokumentum jellegűek, a színesek pedig már-már festményszerűek.

Alkotásainak szándékosan nem ad címet, rábízza a kép nézőjére, hogy ő döntse el, neki mit ábrázol a kép. De alapvetően egy természetfotón egyértelmű, hogy mit ábrázol: „Szitakötő”, „Pipacsok”, „Kisfiú a tengerparton”.

Tímea a képeivel adni szeretne: látásmódot, hangulatot, érzést, egy pillanatot, egy évszakot, a természet aprócska, múló csodáit. S ezáltal, gyönyörű műalkotásokat hoz létre. Hiszen Gárdonyi Géza szerint „A műalkotás a szép rezgésének a megörökítése.” Úgy gondolom, Tímea ezeket a „szép rezgéseket”sikeresen örökíti meg a fotóival.

Képei számomra nemcsak örömet és szépséget jelentenek, de harmóniát és nyugalmat is sugároznak…”

A kiállítás 2018. szeptember 3-21. között látható az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium aulájában.

Feltöltő

Fel