Beindult az aneszteziológiai szakrendelés, növekednek a szakellátási idők

A betegek igényei és a túlterhelt szakellátások eredményezték, hogy Sárospatak Város Rendelőintézetének vezetése óraszám átcsoportosításba fogott. Ennek eredményeként négy szakellátás (szemészet, ortopédia, bőrgyógyászat és endokrinológia) rendelési ideje megnövekedett. Mi több, sikerült beindítani az aneszteziológiai szakrendelést is, mely nagy segítség a betegeknek, hisz már nem kell máshová utazniuk azért, hogy egy szakorvossal konzultáljanak a műtétek előtt. A részletekről Bereiné dr. Jakab Beáta számolt be.

„Sárospatak Város Rendelőintézetében történt egy óraszám átcsoportosítás.

Ehhez fontos tudni azt, hogy intézményünk mindig egy meghatározott órakeretből dolgozik. Az, hogy új szakrendeléseket indítsunk be, vagy hogy a túlterhelt szakrendeléseket tehermentesítsük, ahhoz mindig az intézményi keretből kell kiindulnunk. Ezt meg is tettük, és a képviselő-testület támogatását is megkaptuk a változásokhoz. Szerencsénkre pedig pem csak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő is finanszírozza a megváltozott új szakrendelési struktúrát.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy heti négy órában beindul egy új közfinanszírozott szakrendelés mely nem más, mint az aneszteziológia. Erre nagy szükség volt, hiszen az egynapos sebészeti ellátásunk folyamatosan fejlődik, ennek pedig egyik előfeltétele, hogy a betegeknek bizonyos műtétek előtt aneszteziológiai szakrendelésen kell részt venniük. Eddig ehhez máshová kellett utaznia a betegeknek, azonban most már helyben is megoldott lett.

Az átcsoportosítás másik eredménye, hogy növeltük az óraszámot a szemészeten. Itt heti öt órával nőtt meg a szakrendelési idő. Ugyanennyivel növekszik az ortopédiai szakellátásunk is, amely ezentúl nem csak a felnőtteket, hanem a gyermekek ellátását is biztosítja majd. Heti két órával nő a bőrgyógyászati szakellátás ideje. Az endokrinológiai szakellátás óraszáma heti öt órával növekszik.” – nyilatkozta az intézmény vezetője.

Bereiné dr. Jakab Beáta azt is elmondta, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a lakossági igényeket illetve azt is, hogy melyek azok a szakrendelések amelyek túlterheltek. Mivel most volt ez a lehetőség, így kiemelték azokat a szakmákat ahol nagy volt a betegfogadási lista, ahol az embereknek több hónapot kellett arra várniuk, hogy a szakrendelésre bejuthassanak. Szerették volna ezt az időt megrövidíteni, melyet így most sikerült is.

Az egészségügyi intézmény vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy szeptembertől beindul az Egészségfejlesztési Irodájuk is. Ez azt takarja, hogy 2-3 éven keresztül mentális és lelki egészség fejlesztéssel, egészségneveléssel is kiegészül az iroda. Erről a későbbiekben bővebb tájékoztatást adunk!

Feltöltő

Fel