Középkori Művészeti Tábort szervezett A Művelődés Háza és Könyvtára

Már több éves hagyomány, hogy A Művelődés Háza és Könyvtára nem csak népművészeti, de közművelődési táborokat is szervez. Idén az ifjúsági korosztály számára Középkori Művészeti Táborra került sor augusztus 23-27 között az Újhutai Ifjúsági Táborban.

Az évente más-más korszakot – középkort, Rákóczi korát, reformkort – feldolgozó táborban a művészetekre – táncra, zenei kultúrára, olykor irodalomra -, a tárgyi kultúrára – viseletekre, fegyverekre, építészetre-, és a harcászati hagyományőrzésre teszik a hangsúlyt a szervezők. Ennek megfelelően idén a középkori viseletkultúrával, középkori tánckultúrával, a középkori hangszerekkel – lantfélékkel, dobokkal-, és fegyverekkel ismerkedtek a táborlakók, foglalkoztak íjászattal, lovagi illemmel és harcászattal, középkori eredetű sportjátékokkal, s felkeresték a regéci várat, ahol az építészettel ismerkedtek. E mellett tábortűz, erdei túra, sportjátékok, szellemi vetélkedők szolgálták azt, hogy ne csak hasznos, de élményszerű is legyen a tábor.

A tábor előkészítésében, lebonyolításában segítséget kaptunk Az Árpád-házi Szent Erzsébet Történelmi Társaságtól, valamint a Fűzéri Várvédő Egyesület vezetőjétől, Laczkó Pétertől, segítségüket ezúton is köszönjük. A tábor megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Darmos István

 

 

Feltöltő

Fel