Kézműves Alkotó Tábor Hercegkúton

Idén nyáron augusztus 13-17-ig rendezte meg A Művelődés Háza és Könyvtára Alkotó Táborát. 22 gyermekkel érkeztünk Hercegkútra az Ifjúsági Táborba, hogy közösen eltölthessünk egy élményekkel és alkotással teli hetet.

A bepakolás után ismerkedéssel kezdtünk. Névsoroló játékkal, aztán pedig különböző vidám feladatokkal hangolódott egymásra a kis csapat. A kéz-láb-szín és vidám-szomorú vetélkedő nagyon tetszett a gyerekeknek. Reggeli után Pataki Kati néni érkezett hozzánk. Textilfestéssel gyönyörű pólókat készítettünk Kati néni segítségével. Elmesélte nekünk a textilfestés menetét, az eszközöket, festékeket is bemutatta. Majd mindenki kedvére választhatott a minták és színek között, amellyel a saját pólóját díszítette. Volt aki nyomkodással, de volt aki szórással vitte fel a festéket a sablonok mintáira. A szivárvány minden színével találkozhattunk. A mintavilág pedig nagyon változatos volt, amely az alkotó kisgyermekek ízlésvilágát és érzelmeit is tükrözte. Hatalmas lelkesedéssel festettek, dekoráltak a gyerekek, majd elismerően dicsérték egymás kész munkáit, amikor azok elkészültek. A forró napsütésben hamar megszáradt a festék és örömmel öltötték magukra a lányok-fiúk a saját maguk által díszített pólókat. A finom ebéd után szabadprogram következett. Ismerkedéssel, játékkal, színezéssel, rajzolással, barátkozással telt az idő. Mivel az alkotó kedv szárnyalt a táborban, egy szivárványos felhőcskét is készítettünk kartonból, amely az ügyes kezek által pikk-pakk elkészült.

Délután Szabó Miklósné Ági néni és Rebecsákné Barna Ircsi néni a foltvarrás rejtelmeibe vezette be a lelkes kis alkotó művészeinket. Kukacot és kiskutyát varrtunk és díszítettünk a gyerekek nagy örömére. Az ügyes kis kezek fáradhatatlanul dolgoztak egész délután.

Kedden reggel is nagyon szép nyári napra ébredtünk. Vidám kis alkotó csapatunk újult erővel látott neki az alkotásnak. Mivel az iskolakezdés közeledik, könyvjelzők készítésével foglalatoskodtunk a finom reggeli után. Pataki Kati néni és Tégel Erzsike néni segítségével készültek a szebbnél-szebb könyvjelzők. Kipróbálhattuk a vágógép használatát, ami nagyon tetszett a gyereknek. Sokféle motívumot és figurát vágtunk elő változatos színekben, amelyeket saját elképzelésük szerint ragasztottak a könyvjelzőkre. Majd kedvükre dekorálták azokat flitterekkel, csillogós figurákkal, feliratokkal. Üdvözlőkártyák is készültek hasonló technikával. A foglalkozás végén megállapítottuk, hogy alaposan felkészültünk az iskolakezdésre – könyvjelzőkből mindenkinek lesz elegendő. Rövid szabadidő után játékos foglalkozás következett. Forró labda játékot, aztán pedig játékvadászatot játszottunk, amely nagyon mókásra sikeredett. Ebéd után a tábor medencéjében frissítettük fel magunkat. Délután Kovácsné Géczi Juli néni és Kovács Laci papó érkezett hozzánk, akikkel a nemezelés és a zsinórfonást művészetébe nyertünk egy kis betekintést. Népi játékok készítésére is volt lehetőség vendégeink segítségével. A gyerekek nagy kedvvel készítették a nemezlabdákat, fúrtak-faragtak. Közben vidáman beszélgettek, viccelődtek egymással.

Szerda reggel az éjjeli vihar miatt kissé hűvösebb napra virradtunk. A gyerekek is megérezték ezt, így egy kicsit lassabban, nyugisabban indult a nap. Csendes rajzolgatással kezdtünk. Majd a reggeli után már felfrissülve fogadtuk Baloghné Siska Nikolettát, aki kerámia készítő. Sok érdekes dolgot hallhattunk tőle a kerámia készítésének folyamatáról. Megismertünk és kipróbáltuk az agyaggal való munkálkodást és a kerámia festését is megtapasztalhatták a gyerekek egy kis szívecske díszítése által. Gyönyörű agyagfigurák és festett kerámiák készültek a foglalkozás végére.

Rövid szabadidő után daltanulással és új játékok kipróbálásával szereztünk magunknak nagyszerű és vidám perceket. A Megy a labda és a Törzsfőnök játék is nagyon tetszett a gyerekeknek. A sok mozgástól és alkotástól megéhezve, örömmel láttunk hozzá a finom ebéd elfogyasztásához. Délután Jaskó Beatrix érkezett hozzánk, akitől a szappankészítés fortélyairól hallhattunk. Közösen készítettünk friss szappant, majd illóolajjal gazdagítottuk. Sütiszappan is készült. Gyurmáztunk friss szappant, amelyet mindenki kedve szerint formázhatott és díszíthetett. Ügyeskedtek a kis kezek egész nap. El is fáradtunk a délután végére, így a foglalkozás után pihenő következett beszélgetéssel, mesekönyv lapozgatással, játékkal. A sok munka után jólesett az uzsonna, a sütike és a gyümölcs, amelyekkel a kedves szülők, nagyszülők örvendeztettek meg bennünket nap mint nap.

Csütörtökön szép napra ébredtünk. A felhők mögül kikukucskáló napsugár gyönyörű látvány volt a tábor körüli hegyek fölött. A gyerkőcök már reggel alkotó kedvükben voltak. A reggeli után szabad játék, rajzolás, olvasgatás, fogócskázás következett. Délelőtt Stumpfné Gyöngyösi Etelka érkezett hozzánk, akivel a kumihimo (japán zsinórfonás) alapjaival ismerkedtünk. A zsinór készítésének lényege, hogy a segédeszközként használt fonótárcsára felvetett zsinegeket, fonalakat ismétlődő szabály alapján kicseréljük, illetve előre meghatározott pozícióba helyezzük. Etelka néni a szivárvány minden színében pompázó és különböző vastagságú pamutot hozott nekünk. Ebből választhattuk ki a nekünk tetsző színeket, amelyből 7 szálas fonást készítettünk. Az általa – minden kisgyermek számára – elkészített fonótárcsákra felvetettük a fonalat és elkezdődött a lázas munka. A színek összeválogatása, a fonás technikájának elsajátítása nagyon elvarázsolta a gyerekeket. Ügyesen, egymást segítve fontak és fontak és fontak órákon át. Volt aki állva, ülve, vagy éppen járkálva dolgozott. Kis társaságok alakultak, akik fonás közben jókat beszélgettek, énekelgettek, nevetgéltek. Ilyen lehetett régen is a fonóban a hangulat, mint amit mi is megéreztünk a közös alkotás által. Miközben a kis kezek szorgoskodtak, gyönyörűen kibontakozott az aprólékos fonás eredménye, a gyönyörű színes fonat. Karkötők, hajdíszek, nyakláncok, övek készültek a lelkes kis kezek által. Etelka néni tanácsait megfogadva egyre egyenletesebb, szebb és pontosabb fonások alakultak. A foglalkozás végére minden kisgyermek elsajátította 7 ágú zsinórfonás csínját-bínját.

Ebéd előtt új játékot tanultunk. A Szóbeszéd játék nagyon megtetszett a gyerkőcöknek, így ebéd után is azt játszottuk. A délutáni programunk is nagyon változatos volt. Csubákné Gabóczi Erika vezetésével Játékkavalkádban volt részünk. Sportos, ügyességi, vicces és változatos feladatokat hozott nekünk Erika néni. A cica, lovacska, tyúk és kutya csapat egymással vetélkedett a pontokért. Noé bárkája játék, Farkinca fogó, Cukorka válogatós, Csipeszes teregetés, Lufi taposás, Flakon adogató és végül Lepkekereső játékkal varázsoltunk a gyerekek körében fergeteges hangulatot. Sok-sok kacagással, izgalommal egymás biztatásával telt a délután. Minden feladat tetszett a gyerekeknek, aktívan és nagy kedvvel játszották azokat. Pénteken elérkezett az alkotó táborunk utolsó napja. Kis csapatunk a reggeli után kirándulni indult. Felkerestük a közeli játszóteret. A délelőttöt játékkal, szaladgálással, labdázással töltöttük. A finom ebéd után kézműves forgatagban volt része a táborlakóknak. Kedvükre választhattak a gyerekek többféle tevékenység között. Gyöngyfűzéssel nyakláncok, karkötők készültek. Pillangós picket és tengeri állatkákat készítettünk dekorgumiból és színes kartonból. Közben „pihenésképpen” rajzolgattak, színeztek, társasjátékoztak a gyerekek. Így ment ez egészen uzsonnáig. Azután elköszöntünk egymástól és a tábortól. Nagyon tartalmas 5 nap volt, sokáig emlékezni fogunk a sok-sok vidám pillanatra. Az közösen készített tárgyak is emlékeztetnek majd minket az együtt töltött nyári napokra.

Köszönjük vendégeinknek, hogy ellátogattak hozzánk és megmutatták „mesterségüket”.

A fáradhatatlan alkotó kedvű gyerekek rengeteg új ismerettel gazdagodtak, sok tapasztalatot szereztek és rengeteg alkotói élményhez jutottak a foglalkozások során.

Örülünk, hogy a gyerkőcök – elmondásuk szerint – jól érezték magukat velünk és tetszett a tábor programja.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását!

Reméljük jövőre újból találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes és Trembeczki Lászlóné beszámolója

Feltöltő

Fel