A Szent Korona története

Annak idején többször is őrizték a sárospataki Rákóczi-várban Magyarország legféltettebb kincsét, a Szent Koronát. Azóta már több alkalommal, a másolatát is megtekinthették az érdeklődők. Idén, Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulóján az önkormányzat ismét megkérte a Magyar Koronaőrök Szövetségét, hogy a Korona történetét bemutató kiállítást és magát, a másolatot is hozzák el városunkba.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban igaz hogy rövid ideig tekinthető meg, de annál nagyobb értékkel bíró kiállítást Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki mesélt a Szent Korona hányattatott sorsáról. Az érdeklődők megtudhatták, hogy kiknek és milyen szerepe volt abban, hogy Amerikából újra hazánkba kerülhessen a Korona, de beszélt a Koronaőrök hosszú évszázados munkájáról és szerepéről is.

A vitrinekben lévő tárgyak mind-mind különlegesek, egyik-másik ritkán látható darab. Maga a Szent Korona másolata pedig augusztus 20-án 9-12 óra között a Sárospataki Bazilikában lesz látható, majd 16 óráig a kiállításra is átviszik a Koronaőrök!

A kiállítás augusztus 20-án, 16 óráig tekinthető meg!

Feltöltő

Fel