Elhunyt Borsi Antal

Augusztus 12-én, 75 éves korában elhunyt Borsi Antal szobrász- és grafikusművész, nyugalmazott gimnáziumi tanár, „a sárospataki szobrászművész”.

Borsi Antal, vagy ahogyan itt Patakon a legtöbben ismerték és hívták, „Tóni bácsi” gyermekkorát Hajdúdorogon töltötte és ott végezte el az általános iskolát is. Kitűnő tanulóként folytatta tanulmányait – az akkor még középiskolának számító – debreceni tanítóképzőben. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát magyar-orosz szakon. Gyakorlóévei teljesítésére a zempléni hegyek közelébe kívánkozott, de végül a bodrogközi Révleányvár mellett döntött. Katonaidejét kitöltve, 1965-ben ugyanezen a tájon tanított tovább, ezúttal azonban Zemplénagárdon. Főiskolai szakdolgozatát is a község helyneveiből írta és itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Bessenyei Évával.

Az irodalom és a képzőművészet egyformán fontos helyet foglalt el életében. Rajztanári diplomáját a magyar–orosz szak befejezése után szerezte meg. Ebben az időszakban, már újabb, bodrogközi állomáshelyén, Cigándon tanított. Kisvárdára már szakképzett rajztanárként érkezett. Ezután a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Gimnáziumi tanári pályája másfél évtizedig Kisvárdához, a Bessenyei György Gimnáziumhoz kötötte, majd egy tartalmas évtized tapasztalataival, pályázat útján került Sárospatakra, ahol a Református Gimnázium tanáraként, az 1984–85-ös tanévtől 26 éven át tanított és alkotói munkássága is itt teljesedett ki.

Munkássága jelentős volt. Első bronzplakettjét, Domokos Pál Péter 90. születésnapjára készítette, 1989-ben. 1992-ben szülővárosában a református templom falán helyezték el azt a bronz domborművét, amely Csokonai Vitéz Mihály 1792 pünkösdjén itt töltött legációjára emlékeztet. A felvidéki magyarság, az általa készített plakettel ajándékozta meg a II. János Pál pápát, az 1996-os győri látogatása idején. A Magyarok Világszövetsége révén Washingtonban is több plakettje látható, a magyar székházban. Honfoglalási plakettje Brüsszeltől Vologdáig Európa számos nagyvárosába eljutott. Ezt ajándékozta a megyei közgyűlés a millecentenáriumi ünnepségre meghívott külföldi vendégeinek.

Tóni bácsi munkássága elsősorban Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre terjed ki, de több műalkotása megtalálható külföldön is. Többek között a Felvidéken, ahol Nagykaposon két köztéri alkotása is látható: Mécs László szobra mellett a honfoglalási emlékmű is segíti a nemzettudat megőrzését. 2010-ben pedig II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobrát készítette el, amit a fejedelem halálának 275. évfordulójára avattak fel, a franciaországi Yerres-ben, a Párizshoz közeli kisváros Rákóczi terén.

Az elmúlt években is termékenyen alkotott a Bodrogközben, több szobrot és emlékművet is készített. Sárospatakot 2015-ben a Makovecz téren található Pataki Diák szobrával örvendeztette meg.

Fájó szívvel búcsúzunk Tóni bácsitól, emléke örökké bennünk él!

Feltöltő

Fel