Elkészült a Rendelőintézet 80 millió forintos műtőberuházása és eszközbeszerzése

Elkészült Sárospatak Város Rendelőintézetének új műtője valamint megérkeztek az új eszközök is. Egy eredményes pályázatnak köszönhetően 80 millió forint összértékben tudták korszerűsíteni az egynapos sebészethez szükséges eszközeiket és a körülményeket is. Bereiné dr. Jakab Beátától megtudtuk, az új műtőben a héten már az első műtéteken is túl vannak a betegek.

„Egy EFOP pályázat keretében megvalósuló fejlesztés végére értünk most, mely 80 millió forintos támogatást nyújtott számunkra. Ez a pályázatunk teljes egészében az egynapos sebészeti műtőnket érintette.

Szerettünk volna egy 21. századnak megfelelő, korszerű műtőt. Hiába, hogy 2012-ben adtuk át a jelenlegi műtőt és kinézetre még most is tökéletes, ha a technika folyamatosan fejlődik, muszáj tartanunk a lépést. Így hát a szakmában dolgozókkal együtt úgy döntöttünk, hogy biztosítanunk kell a fejlődést, az új eszközöket el kell hoznunk Sárospatakra.

A pályázatnak köszönhetően az egynapos műtőnk volt az, amelyet teljes egészében átalakítottunk. Az alapvető sebészeti műtéteket tudtuk itt eddig elvégezni, mely műtéti technológia most már kiegészül az arthroszkópos eljárással is. A technikai hátterünk is megváltozott, központi oxigén és gázhálózat került kiépítésre, két kórtermünk teljes gázhálózattal lett ellátva, valamint ahogy tudtuk, bővítettük valamennyi műtéti szakmánk tárgyi eszközeit is.” – mondta a Rendelőintézet vezetője.

A fejlesztés több, egynapos sebészeti ellátás hatékonyságát segíti.

„A szemészet továbbra is változatlan ütemben működik tovább azzal a műtéti technikával, melyet az intézmény már 2015 óta biztosít. Az általános sebészet kiegészült egy lézerdiagnosztikával, melynek egy továbbfejlesztése történt most meg az egynapos műtőben, hiszen a sebészet és trauma, valamint az ortopédia is megkapta az arthroszkópos műszereket. Ehhez egy komplett, új műtéti parkot is kialakítottunk számukra. Továbbra is működik a szülészet-nőgyógyászat, hiszen maga az arthroszkóp nekik is ad egy lehetőséget, így az ő részükre is komplett, új műtéti eszköztálcákat szereztünk be. Az ortopédia mellett a fül-orr-gégegyógyászat is fejlesztésre került.

Véleményem szerint most egy olyan műtéti parkot sikerült kialakítanunk a Rendelőintézetben, amely egy magasabb fokú és még nagyobb színvonalú ellátást tud biztosítani nem csak Sárospataknak, hanem a térség ellátásban is.” – nyilatkozta Bereiné dr. Jakab Beáta.

Az első műtétek tegnap történtek meg az újonnan felszerelt műtőkben.

Szöveg és fotó: Mezősi-Nagy Mariann, Zemplén Televízió

Feltöltő

Fel