Megkezdődött a 27. Zempléni Fesztivál

Ünnepélyes keretek között, a hagyományokhoz híven a sárospataki Rákóczi-vár adott otthont a Zempléni Fesztivál nyitókoncertjének. A 27. alkalommal megrendezett programsorozat idén tíz napon keresztül várja az érdeklődő közönséget Zemplén számos településén. Ez idő alatt magas színvonalú komolyzenei koncertek, táncelőadások, jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, családi és gasztronómiai programokkal színesítik a nyár utolsó heteit.

A Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén hármas jubileumot ünnepeltek. Az est főszereplője a Budafoki Dohnányi Zenekar volt, akik idén ünneplik fennállásuk 25 éves évfordulóját. Előadásukban a hallgatóság E. Grieg: Holberg szvitjét hallhatta. Ezt követően a nyitóest szólistái, a 75 éves Szakcsi Lakatos Béla és fia, Róbert, Johann Sebastian Bach c-moll kettősversenyét szólaltatták meg két mélyfekete zongora billentyűin. Az est második felében a 100 éve született Leonard Bernstein emléke előtt is tisztelgett a Dohnányi Zenekar, akik a West Side Story lelket megérintő hangjaival zárták a nyitó napot.

Azonban a nyitókoncert elején Turjányi Miklós fesztiváligazgató köszöntötte a népes közönséget. Mint elmondta, az idei fesztivál is – vélhetően – mindenki számára egy igazi élményt nyújt majd.

Nagyon színes és változatos fesztivállal készültünk idén is. Remélem, hogy olyan programokat sikerült összeállítanunk, melyeket nagyon kedvel majd a közönség. Természetesen lesz most is nagyprodukció ám nagyon picike szólóest is. Pincészetekbe és történelmi emlékhelyekre látogatunk majd el, körbe kiránduljuk majd egész Zemplént. Véleményem szerint a tíz nap alatt a 60 programból lehet majd bőven választani.

Idén egy új műfaj, a kortárs tánc is megjelenik a Fesztiválon. Az Imre Zoltán program biztosította a lehetőséget arra, hogy két komoly táncbemutatót is elhozhattunk a közönségnek. Nagyon örülünk, hogy ennek egyik résztvevője Herczku Ágnes is, aki énekel és táncol is az egyik produkcióban.” – mondta Turjányi Miklós fesztiváligazgató.

Sárospatak városa és A Művelődés Háza és Könyvtára már a kezdetektől kiveszi a részét a Fesztivál szervezéséből, mindig számos helyszínnel várta az ide érkezőket. Nincs ez másképp idén sem

„A 27. Zempléni Fesztivál most is nagyon sok programot kínál Sárospatak város területén a fesztiválozó közönségnek. A programokon kívül A Művelődés Háza sok más egyéb háttérmunkában is részt vesz, így egy nagyon kerek és komplex szolgáltatással várjuk az elkövetkező tíz napban a vendégeket. Természetesen kiemelt figyelemmel fordulunk azok iránt a programok iránt, amelyeknek helyszíne a mi 35 éves intézményünk.

Örömteli esemény, hogy az Esti Jazz programok most már minden este zajlanak, illetve az ehhez kapcsolódó Borterasz vendégei, vagy a gyermekprogramokra érkezők esetleg a kiránduló buszra várakozók, tehát összességében mindenki, valamilyen formában A Művelődés Házához is kapcsolódik ezalatt az idő alatt.” – nyilatkozta Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója.

„Egy igazán különleges este ez a mai. Bár nem kerek évfordulóhoz érkeztünk a Zempléni Fesztivállal, de nagyon sok jubileumot rejteget számunkra. Egyrészt Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulóját is ünnepeljük, mely igaz hogy az egész évünkre kihat, de az elkövetkező tíz nap mondhatni egy megkoronázása lesz az ünnepségsorozatunknak. Azonban a nyitókoncerten is hármas jubileumot ünneplünk, majd a Fesztivál ideje alatt is több zenekar jubiláló műsorát is megtekinthetjük majd.” – mondta Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere.

A 27. Zempléni Fesztivált Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő nyitotta meg. Mint elmondta:

Augusztus első hetei az évek alatt már összeforrtak a Zempléni Fesztivállal, mely minden évben erősödik, mindig más arcát mutatja. Igazán büszkék lehetünk itt Zemplénben arra, hogy egy ilyen rangos eseményt már 27 éve rendeznek meg itt.

Az elmúlt évek alatt rengeteget fejlődött a térség, melyet a programsorozatnak is köszönhetünk, hisz különböző épületek épültek, melyekben most a fesztivál koncertjeit rendezik meg. A főszervezők nélkül ezek nem jöhettek volna létre. Az idegenforgalomnak is nagyon jót tett a Fesztivál. Kevés olyan esemény van itt, amely ennyire összekapcsolja a térség településeit és így idevonzza a turistákat.

Feltöltő

Fel