Kása Dávid és Les Pál kiállítása a Zempléni Fesztivál nyitó napján

A Zempléni Fesztivál hosszú évek óta nem csak a komolyzene kedvelőinek kedvez koncertjeivel, hanem a képzőművészetek is nagy teret kapnak, így szinte minden évben több kiállítás is nyílik a fesztivál ideje alatt. Idén a Sárospataki Képtárral közösen egy igazán különleges kiállítás-sorozatot rendeztek „Mai Nagybányaiak” címmel, melyeken a kortárs nagybányai magyar képzőművészek mutatkoznak be.

A 27. Zempléni Fesztivál nyitó napján rögtön két nagybányai művész kiállítása nyílt meg. A Szent Erzsébet Házban először Kása Dávid szobrászművész alkotásait tekinthette meg a közönség.

Kása Dávid a kő egyik legnemesebb és legigényesebb fajtájában, márványban gondolkozik és dolgozik. Ehhez az anyaghoz való vonzódását a tisztaság és keménység tiszteletével magyarázza. Csodálattal tölti el az élő sejt, a mikroszkopikus világ gazdag formai variációi, az évezredeken át csiszolódó kavics formai tökéletessége. Stilizált, pozitív és negatív formák, belső terek által szabdalt formavilágában a végtelen belső dimenziók, a tér és idő problémája foglalkoztatja leginkább. Az utóbbi években a keleti kultúra, a kelet művészete voltak rá hatással.

A kiállítását Feledy Balázs művészettörténész nyitotta meg, aki beszédében hosszasan méltatta a szobrász munkáit.

Nem sokkal később az Újbástya Rendezvénycentrumban Les Pál festőművész igazán különleges festményeit mutatták be.

Les Pál festőművész a klasszikus nagybányai piktúrán nevelkedett. Mestere Dudás Gyula volt. Munkái azonban az utóbbi években továbbléptek a bányavidéki tájak plein-air-ben való ábrázolásának megszokott sémáin. Az épületek vizuális struktúráit kutatja. Teszi ezt oly módon, hogy az eredeti vizualitást elemeire bontja, majd formáiban és színeiben újra összerakja. Különös hangulatot hozva létre ezzel. Legújabb projektjének a „Nemesítés” címet adta. Talált, szétfoszlott épületelemeket, tárgyakat helyez „nemesfém foglalatba”, újjáélesztve azokat. Ezeken az alkotásokon keresztül újrafogalmazva az idő és a tér értelmezését.

Alkotásainak kiválóságáról Kovács Bertalan festőművész beszélt a kiállítás megnyitóján.

Mindkét kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Szent Erzsébet Ház és az Újbástya Rendezvénycentrum nyitvatartási ideje alatt.

Feltöltő

Fel