2018.08.13. 20:00 - 21:00
Zempléni Fesztivál – Az Ensemble Mandel koncertje

Sárospatak, Augusztus 13. – 20:00 Bazilika Minor (Vártemplom)
Ensemble Mandel – Bingeni Szent Hildegárd látomásai

Mandel Róbert – organistrum
Andrejszki Judit – ének, clavisimbalum
Szabó Zsolt – fidula, viola
Kaltenecker Zsolt – elektronikus hangszerek
Molnár Andrea – furulyák

Hildegárd 1098-ben született és közismertté Bingen városáról kapott nevén vált, ahol a bencés kolostor apátnője volt. Különös jelleme már kislány korában megmutatkozott. Így ír erről életrajzírója, Anne Lise Marstrand-Jørgensen:
„Minden eltűnik, előbukkan, és újra eltűnik. Minden, amit ismer, elvész, elragadja egy láthatatlan áramlás,  amely keresztül-kasul bejárja a helyiséget. Ő pedig illatok és hangok között várakozik, éberen a fények és árnyak között,  várja az egyedül megfogható kapaszkodókat a térképen: a hol felbukkanó, hol eltűnő arcokat és szemeket.” (I. 32.o. Ford.: Soós Anita)

Mandel Róbert 2014-ben, Bécsben alapította új együttesét. A muzsikusok autentikus zeneszerszámaikkal korhű előadásmódban adják elő a középkori antifónákat és responsoriumokat, miközben bizonyos kompozíciókban együtt játszanak és improvizálnak a mai elektronikus hangzásvilágban megszólaló zeneszerző, Kaltenecker Zsolt zenéjével.   Különösen Hildegard von Bingen egykori német apátnő saját korát évszázadokkal megelőző zenei felfogása és szerzeményei ihlették meg az együttest, hogy a korabeli zeneanyagot mai művekkel párosítsák. Izgalmas kísérletként arra vállalkoztak, hogy Bingeni Szent Hildegárd eredeti zenéjét a mai elektronikus hangzásokkal váltogatva, sőt azzal átfedésben egy teljesen új zenei világot teremtsenek, és azt a mai hallgatóknak hitelesen tolmácsolják.

Sárospatak Önkormányzata támogatásával

___________________________________________
Jegyár: 2.000,-Ft
Online jegyvásárlás: ITT!

 

Feltöltő

Fel