Jubileumi X. Zempléni Gombafesztivál

Már 10. éve szerveztük meg a Zempléni Gombafesztivált. Ma az ország legfontosabb, legnívósabb gombásztalálkozójaként tarja számon a gombásztársadalom. Ez köszönhető a remek helyszíneknek, a környék látnivalóinak, nevezetességeinek, a gombagazdagságnak. Idén 2018. július 26-29. között a Rudabányácskai Smaragdvölgybe vártuk az ország minden részéről érkező 140 amatőr és profi gombászt. Hazánk összes gombászegyesülete, gombászköre képviseltette magát rendezvényünkön. Eljöttek a lengyel barátaink, érkeztek Felvidékről, a díszvendégeink az erdélyi László Kálmán Gombászegyesület tagjai voltak.

Ízelítő a gazdag programkínálatból:

1. nap: felfedező túrákat tettünk a szállás körüli erdőkbe. Megállapítottuk, sajnos nagy a szárazság, kevés a gomba. Este előadást hallhattunk Zemplén érdekes gombafajairól és a „2019. Év Gombája” választás jelöltjeiről.

2. nap: Kul-túra a Szár-hegyi Magyar Kálváriára. A bátraknak kaland-túrát szerveztünk a Magas-hegyi Kalandparkba, ahol az átcsúszás után kalandos túrával kerültük meg a hegyet.

Este a Székely est keretében mesét olvasott Darmos István Wass Alberttől, majd Márkodi Vera Erdély madárvilágáról vetített, és fotókiállítás keretében kaptunk ízelítőt Erdély gombavilágából. Nagy sikert aratott a Bodrog néptáncegyüttes kis csapatának mezőségi táncai.

3. nap: Pálházáról az erdei kisvonattal zakatoltunk Kőkapura, ahol ki-ki a maga kedve szerint gombagyűjtő túrára indult, elszántan kereste a gombakiállításhoz az anyagot, vagy csak sétált a hűs völgyben.

Az ünnepi vacsora után koccintással, tortázással örvendeztünk, hogy már 10 éve találkozunk minden évben.  Ennek eseményeit elevenítettük fel egy zenés fotó-összeállítással.  Nem maradhatott el a borkóstolás, a táncolás, a jóízű beszélgetések sora.

4. nap: a kosarak megtöltése helyett még egy utolsó túrát tettünk a méltán népszerű Megyer-hegyi tengerszemhez.

Rendezvényünk most is alkalmat adott a szakmai beszélgetéseknek, eszmecseréknek, de az amatőröknek és a természet más szépségei után érdeklődőknek is lehetőséget biztosítottunk a komoly szakmai munkához az ország legjobb mikológusainak irányításával, a felhőtlen kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz.

Úgy gondoljuk, Zemplén természeti, kulturális, gasztronómiai értékeinek bemutatásával méltóképpen hozzájárultunk a térség idegenforgalmának növeléséhez, jó híréhez.

Kőszeginé Tóth Judit
a Zempléni Gombász Egyesület elnöke

Feltöltő

Fel