Tartalmas nyári táborok a Rákóczi iskolában

A tartalmasan eltöltött, színes programokkal teli nyár érdekében már évek óta napközis táborokat szervez a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kisdiákjai számára. A ballagás és a tanévzáró után idén három különböző táborral készültek a gyermekek részére, így mindenki megtalálhatta a számára legkedvezőbb lehetőséget.

„Több éve jöttünk arra rá – és persze láttuk a szülői elvárásokat is – hogy a tanév végeztével közel sincs megoldva azoknak a kisiskolás gyermekeknek a nyári elhelyezése, akiknek a szülei is és a nagyszülei is dolgoznak még és sajnos a szabadságokat sem lehet mindig úgy összehozni, hogy a nyár teljes ideje le legyen fedve.

Éppen ezért már évek óta felkínáljuk az önköltséges nyári napközis táborunkat, illetve tavaly óta sikerült Erzsébet-táborra átváltanunk. Ez hatalmas sikert aratott a gyermekek körében, így idén ezzel is készültünk, mely tábor minimális anyagi ráfordítással működik. A tábor ideje alatt a gyerekek egy héten keresztül olyan állandó programokon vettek részt, melyek színesítették számukra a nyarat, feledtették esetlegesen velük azt, hogy nem a szüleikkel vannak. Szerencsére ilyenkor azt is megtapasztalják, hogy az iskolába jőve a tanuláson kívül sok olyan dolgot is lehet tenni, ami által jól érzik magukat és a pedagógusok is jobban megismerhetik a gyermekeket.” – mondta Szegedi Istvánné, a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója.

Idén volt egy harmadik tábor is, mely nem csak a Rákóczis diákokat, hanem a Sárospataki Tankerületi Központban működő összes iskolát érintette. Ezalatt az idő alatt bentlakásos és napközis tábori ellátást kínáltak a szülőknek és a gyerekeknek.

A Sárospataki Tankerületi Központ a Széchenyi 2020 program keretében közel 180 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Korszerű pedagógiai módszerek alkalmazását segítő Iskolai Közösségi Program kísérleti megvalósítása” című pályázati kiíráson. A 18 hónapos projekt 4 járásban, 37 településen lévő általános iskolában, 3600 tanuló és 360 pedagógus bevonásával, bentlakásos és napközis tematikus tanulási alkalmak megszervezésével történt.

A napközis programok naponta reggel 8 órától délután 16 óráig tartottak, külön délelőtti és délutáni programokkal. Mindkét héten egy-egy egész napos kirándulásra került sor Miskolcon a Diósgyőri várba és a Vadasparkba, illetve Nyíregyházán a Zoo-ba. A hét többi napjait a pedagógusok által szervezett tevékenységeken kívül sport- és kulturális szolgáltatók programkínálata színesítette.

A gyerekek a tematikus bentlakásos programok keretében Parádfürdőre is ellátogattak. Az első nap az egerszalóki sódomb és a barlanglakások megismerésével kezdődött, amit egy mátrai körutazás követett a parádsasvári üvegmanufaktúra, a kékestetői kilátó és a Sástó bebarangolásával. A többi napon a parádi Cifra-istálló, a Kocsimúzeum megismerése, többféle természetvédelmi, sport-, egészség és kaland tematikájú programon való részvétel nyújtott igazi élményt a gyerekeknek.

Minden, a programban résztvevő tanuló egy egységes programcsomagot is kapott, ami egy hátizsákban elhelyezett tisztasági, tanulási és játékszereket tartalmazott. E mellett minden iskola jelentős tan- és sporteszközöket kapott a pályázatból. A projekt a Sárospataki Tankerületi Központ közoktatási intézményeinek kísérleti közösségfejlesztési programjaira koncentrált. Ennek érdekében a programokat megelőzően a résztvevő pedagógusok és önkéntesek továbbképzésen vettek részt, ahol az informális és nem formális tanulásszervezés megvalósításához módszertani tartalmakat ismerhettek meg.” – tudtuk meg Szegediné Gonda Zsófia igazgatóhelyettestől.

Az intézmény vezetősége bízik abban, hogy a három különböző tematikájú tábor közül minden gyermek és szülő megtalálta a számára legkedvezőbbet és hogy sikeresen hozzájárultak ahhoz, hogy a gyermekeknek színesebb legyen a nyári időszak.

Feltöltő

Fel