Nagyon sok az asztmás a gyermekek körében

Magyarországon a gyermekkori asztma előfordulási gyakorisága 3% körül van.

Az esetek mintegy felében ez a betegség 5 éves kor előtt kezdődik. Az enyhe asztmában szenvedők 70%-a felnőttkorára „kinövi” a betegséget, és akiknél megmaradnak a tünetek, azok felnőttkorukban többnyire enyhe asztmások lesznek. A gyermekkori súlyos betegek 70%-ánál az asztma a felnőttkorban megmarad, és a többségnél továbbra is súlyos formában zajlik.

A betegség családi halmozódást mutat. A szülők és testvérek allergiás betegsége esetén a születendő gyermeknél az asztma kialakulásának esélye jelentősen nagyobb. Ha például mindkét szülő allergiás, asztmás – a kockázat akár 60-80%-ra is növekedhet.

Az asztma a hörgők jellegzetes idült gyulladásos megbetegedése, s ez a gyulladás a rohamok közötti tünetmentes időszak alatt is fennáll. Jellemző a tünetek rohamszerű megjelenése, majd a hosszabb-rövidebb ideig tartó tünetmentesség. Ez utóbbi csak az asztma „látványos” tüneteire vonatkozik, mert a gondos elbeszélgetés során többnyire kiderül, hogy „apróbb” tünetek a „tünetmentes” időszak alatt is vannak: fizikai terheléskor, hideg levegő hatására, ködös időben száraz köhögés, szapora légzés jelentkezik.

A tünetek egy része a szülők számára is egyértelmű: a légzés szapora, kilégzéskor sípoló hang hallható, a mellkas felfújt, a nyakon a bordák között és a bordák alatt belégzéskor finom behúzódás figyelhető meg.

Az asztmás állapotromlás kiváltó okai:

  • Megfázás (légúti vírusfertőzés)
  • Fizikai terhelés (hosszú távú futás, ugrálás)
  • Allergiát okozó anyagok (házi poratka, állati szőrök, pollenek)
  • A légutakat izgató anyagok (dohányfüst, erős szagok, szennyezett levegő)
  • Időjárási frontok
  • Lelki tényezők

Az orvos a beteg illetve szülője kikérdezése, a tünetek, és egyszerű orvosi vizsgálat alapján fel tudja állítani az asztma diagnózisát. Kiegészítő vizsgálatokra a diagnózis megerősítése és más az asztmához hasonló tüneteket okozó betegség kizárása érdekében van szükség. Elhúzódó légúti panaszok, tartós köhögés, asztmás nehézlégzésre utaló tünetek esetén forduljanak gyermekükkel szakorvoshoz.

Dr. Veress Erzsébet
gyermektüdőgyógyász
Sárospatak Város Rendelőintézete

Feltöltő

Fel