Sikeres felvételi eljárást zárt az Eszterházy Károly Egyetem

Annak ellenére, hogy országos szinten nem nőtt a 2018-ban felsőoktatásba jelentkezők száma, az elmúlt évhez képest 14%-kal több jelentkezőt vettek fel az Eszterházy Károly Egyetemre a szerdán zárult 2018. évi általános felvételi eljárásban. A négy campuson összesen 2386 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben: 1076 fő nappali tagozaton, 1310 jelentkező levelező tagozaton tanulhat. A hallgatók nagy része, 87%-a magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vehet részt. 1457 fő alapképzésben, 227-en osztatlan tanárképzésben és 300-an mesterképzésben folytathatnak tanulmányokat. Kétéves felsőoktatási szakképzésre 402 fő nyert felvételt. A bölcsész közismereti tanárszakok nappali tagozaton, a természettudományi tanárszakok viszont inkább levelező tagozaton voltak keresettek A tanárszakokra felvettek száma még mindig elmarad a köznevelés igényeitől.

A legtöbben, 1832-en Egerben tanulhatnak, 292 fő nyert felvételt Gyöngyösre, 155 fő Jászberénybe és 107-en Sárospatakra.

A gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon 134 hallgató kezdheti meg tanulmányait három campuson. Szőlész-borász képzésben 64 hallgató tanulhat majd az egri, a mátrai és a tokaji borvidéken: 27-en Egerben, 23-an Sárospatakon és 14-en Gyöngyösön alapképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre iratkozhatnak szeptemberben.

A Bölcsészettudományi Karon a Vizuális Művészeti Intézet alap- és mesterszakjai voltak a legkeresettebbek. Képalkotás alapszakon 73-an tanulhatnak, közülük 43-an mozgóképkultúra és média szakirányon. Tervezőgrafika szakra 45 fő nyert felvételt, közülük 12-en már mesterképzésre. A karon népszerű az anglisztika alapszak is: 52 fő iratkozhat be az egyetemre, 33 fő nappali tagozatra, 19 jelentkező levelező képzésre. A karra összesen 455 jelentkező nyert felvételt, többségük nappali tagozatra.

A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra Egerben és Gyöngyösön 524 hallgató nyert felvételt. Míg Egerben az alapképzések, addig Gyöngyösön a felsőoktatási szakképzések voltak a keresettebbek. A legmagasabb ponthatár az emberi erőforrás alapszakon volt: itt az állami ösztöndíjas képzéshez 448 pontra volt szükség a felvételhez. A többi gazdaságtudományi alapszakon is – miniszteri rendelet alapján – 400 pont fölött kellett teljesíteni az állami ösztöndíjhoz.

A Pedagógiai Karra felvételt nyertek kétharmada levelezős hallgató lesz. Az idei évben először került meghirdetésre a gyógypedagógia alapszak, mely iránt kiemelt volt az érdeklődés, több mint 750 jelentkezést regisztrált az Oktatási Hivatal februárban. Ezért, illetve az országosan jelentkező szakemberhiány miatt az egyetem a sárospataki és a jászberényi campuson is elindítja a gyógypedagógus képzést szeptemberben levelező tagozaton. Így a felvételt nyert 120 fő három helyszínen folytat majd tanulmányokat, akikhez a pótfelvételi eljárásban további jelentkezők is csatlakozhatnak. A csecsemő és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító szak Egerben nappali tagozaton, míg Jászberényben és Sárospatakon jellemzően levelező tagozaton volt keresett.

A Természettudományi Karon az idei évben is az informatikai és a sporttudományi képzési területhez tartozó szakokra nyertek felvételt a legtöbben. Programtervező informatikus szakon Egerben 163-an tanulhatnak, de a képzés Sárospatakon is, felsőoktatási szakképzés formában pedig Jászberényben is elindul. A sporttudományi alapszakokra 178-an nyertek felvételt, a legtöbben a sport- és rekreációszervezés szakon tanulnak majd, de további 74 fő testnevelőtanár szakkal társított osztatlan tanári szakpárra nyert felvételt, míg edző szakon – négy sportágban – 52 fő tanulhat majd nappali és levelező tagozaton.

A leendő elsőévesek a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalon tájékozódhatnak a tanévkezdéshez kapcsolódó legfontosabb információkról.

Azok, akik nem nyertek felvételt az általános felvételi eljárásban vagy nem is jelentkeztek, július 27. és augusztus 6. között jelentkezhetnek az egyetem által meghirdetett képzésekre a felvi.hu oldalon történt regisztrációt követően.

Feltöltő

Fel