Munkamegbeszélést tartottak az Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyvről

Régiónk településeinek többsége éppen túl van egy nehéz feladaton: elkészítette településképi arculati kézikönyvét (TAK) és a hozzá tartozó rendeletet. Az egyes települések TAK-ban számba vett értékei azonban több ponton összefüggnek, egymásba fonódnak, közös régiós arculatot adva. Ezen értékek, jellemzők és összefüggések feltérképezésének, régió szintű bemutatásának ad teret az „Építészeti-Tájegységi Arculati Kézikönyv” (továbbiakban ÉTAK), mely a régió esszenciáját adja.

A kiadvány célja, hogy közösen gondolkodjunk és megfogalmazzuk a régió jövőjét érintő, a döntéshozók és a lakosság munkáját is segítő alapvetéseket. Ehhez azonban össze kell gyűjteni a régiónkat meghatározó, annak egyediségét adó épített és táji értékeket, megismerve a bennük rejlő erőt és szépséget, hogy megőrizhessük a jövő nemzedék számára.

A kiadvány megalapozása a szakmai konzultáció mellett széleskörű társadalmi bevonással történik, melynek keretében lakossági fórumokat rendeznek több településen. Az első ilyen helyszín Sárospatak volt.

Az indító munkamegbeszélésen a megjelenteket Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Kormánymegbízottja és Sikora Attila, Sárospatak alpolgármestere köszöntötte, majd Olajos Csaba, Sárospatak főépítésze szólt néhány szót városunk különleges helyzetéről. Ezt követően Turi Attila, Ybl-díjas építész, Magyar Építész Kamara Alelnöke ismertette, hogy miért is fontos egy egységes, letisztult és jól kidolgozott kézikönyv, majd az ÉTAK készítéséről, céljairól, felépítéséről Dénes Eszter, Pro Architectura díjas építész és Kassai-Szoó Dominika építész, főépítész tartott előadást. A rendezvény végén kerekasztal beszélgetésre került sor, majd egy lakossági egyeztetésre, ahol az építészek és készítők készségesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Feltöltő

Fel