Nappal is az autónk elé ugorhatnak az őzek – figyelmeztet a Sárospataki Rendőrkapitányság

A Sárospataki Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy nagymértékben megnövekedett a nagyvadak száma az illetékességi területükön, melyből kifolyólag sajnos egyre több a vadkár is. Az őzek már nem csak éjjel vagy a hajnali órákban ugranak ki a bozótosból vagy sétálnak át a közutakon, hanem egyre több esetben fényes nappal is. A balesetek elkerülése érdekében a vadásztársaságok folyamatosan helyeznek ki vadveszélyt jelző táblákat. Sok esetben azonban a közlekedő ezekről nem vesz tudomást vagy egyszerűen csak figyelmetlen, így nagy sebességgel halad tovább a táblával jelzett útszakaszon, majd mikor megjelenik az állat a gépjármű előtt, sokszor már nem tud megállni. A károk összege pedig jellemzően százezrekben mérhető.

„Észrevehetően nőtt a vadak száma a Sárospataki Rendőrkapitányság illetékességi területén. Az állatok több esetben is az utak mentén, vagy az utakon keresztül közlekednek és sajnos egyre több vadelütés történik. Éppen ezért felhívjuk a közlekedők figyelmét, hogy a vadak már nem csak este vagy a hajnali órákban, hanem fényes nappal is egyre bátrabban mozgolódnak az utak közelében, így fokozott figyelemmel és elővigyázatosan közlekedjenek az utakon az autósok!

A vadásztársaságok folyamatosan helyeznek ki vadveszélyt jelző táblákat azokon az útszakaszokon, ahol megfigyelhető hogy sűrűbben mozgolódnak az állatok. A vezetők ezeken a területeken úgy közlekedjenek, hogy számítaniuk kell arra, hogy bármikor vad ugorhat ki a járművük elé!” – mondta Bacsó Tibor, a rendészeti osztály vezetője.

A vadelütési esetekben a rendőrség – ha nem történik személyi sérülés – megállapítja a közlekedési baleset tényét, rögzíti a nyomokat majd a vadkár a gépjárművezető és a vadásztársaság közötti polgári peres eljárásban intéződik tovább. A rendőrség ebbe már nem folyik bele, azonban ha a bíróságnak szüksége van az iratokra, azokat a rendelkezésükre bocsájtják.

Ami fontos tehát, hogy közlekedjenek az utakon éjjel és nappal is elővigyázatosan, megfelelő sebességgel és mindig, minden esetben figyeljék a közúti táblákat.

Feltöltő

Fel