Lezárult A Művelődés Háza és Könyvtára tehetséggondozó programja

A Művelődés Háza és Könyvtára 2017 szeptemberében indította tehetségfejlesztő programját, amely 2018 június 30-án zárult le.  Az NTP-KULT-17 számú, „A hazai és a határon túli kulturális intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása” elnevezésű pályázat által támogatott projekt hiányt pótolt, hiszen az intézményben több évtizedes múltra tekint vissza a gyermekek néptáncos, népzenei tehetséggondozása, de a 18. életévét betöltött fiatalok számára ez az első ilyen jellegű programsorozat.

A program eredményeképp létrejött egy színpadi mű „Főkolomposok” címmel, amelyben a különböző táncanyagok mellett dramatikus néphagyományok, valamint egy vásár színpadi megjelenítése is helyet kapott, s a műsor egy régebben hétköznapi – ma a használatból szinte teljesen eltűnt – tárgy, a kolomp motívuma köré épült fel, ezt nagy sikerrel mutatták be a fiatalok. A programban Darmos Éva a fogalakozások szakmai irányítójaként, vezető tehetségfejlesztőként, Kis István és Kis Demeter Erika szakértőként, Darmos István pályázati felelősként, a program szervezőjeként vett részt, s önkénteseket is sikerült e munkába bevonni.

A megvalósítási időszakban a 80 órás tanórán kívüli rendszeres foglalkozásokon a résztvevők mozgáskészség fejlesztéssel, tánctechnikai képzéssel foglalkoztak, kiemelt területe volt a fejlesztésnek a színpadon való tájékozódás, valamint a dramaturgiai ismeretekbe való bevezetés. E mellett a fiatalok szabadidős foglalkozásokon, szakmai programokon – például a Táncháztalálkozón Budapesten, és a Pünkösdi Örökség Fesztiválon, Szentendrén – vehettek részt.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

Darmos István

Feltöltő

Fel