„Húzzad édes muzsikásom” évadzáró táncház

A Művelődés Háza és Könyvtára évek óta szervezi „Húzzad édes muzsikásom” címmel táncházi sorozatát. A rendezvény a népzenét, néptáncot kedvelőknek – mind gyermekeknek, mind felnőtteknek – nyújt tartalmas szórakozást, igazi táncházi hangulatot, általában havonta egy alkalommal. Ezek az alkalmak nem csak azoknak szólnak, akik tánccsoportban táncolnak, hanem mindenkinek, aki meg akar ismerkedni ezzel a műfajjal, hiszen mindig van benne tánctanítás, olykor népdaltanulás, s például az egyszerűbb csoportos körtáncok hamar táncos élményt nyújtanak a kezdőknek is.

Az elmúlt év őszétől 10 alaklommal volt az intézmény szervezésében gyermek, felnőtt, vagy vegyes táncház, legutóbb évadzáró táncházként június harmadik hetében. A táncházak A Művelődés Háza és Könyvtára termeiben, valamint a kispataki Parasztház udvarán valósultak meg, Darmos István, Kovács Borbála, Darmos Éva tanítottak táncot. Az évad folyamán a Szikes Zenekar, a Tényleg Zenekar, Ambrus Baltazár és Zenekara, és a Tekergő Népzenei Együttes szolgáltatta a táncházi muzsikát. Jó zenére jó táncolni, így a szervezők mindig nagy figyelmet fordítanak arra, hogy kiváló muzsikusokat hívjanak meg, s persze van olyan zenekar is, amelyik egy-egy tájegység muzsikájának kiváló ismerője, tolmácsolója, így ilyenkor ennek a tájegységnek a táncai kerülnek sorra azon az estén.

A felnőtteknek szóló estébe nyúló programok mellett fontos a gyermek táncházak szerepe, hiszen annál inkább nyitottak a gyermekek a hagyományos paraszti kultúra ezen értékei iránt, minél kisebb korban találkoznak vele. Néhány, ebben az évadban készült fotóval szeretnénk bepillantást engedni e rendezvénysorozatba, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően a Csoóri Sándor Program támogatásával valósult meg.

Darmos István

Feltöltő

Fel