„Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért”

Az Országos Polgárőr Szövetség Környezetvédelmi Bizottsága a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség valamint a Sárospataki Polgárőr Egyesület a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében szezonindító parlagfűmentesítést szervezett Sárospatakon, június utolsó hetében.

Az eseményen részt vett Sikora Attila Sárospatak alpolgármestere, Erdős Viktória az Országos Polgárőr Szövetség környezetvédelmi alelnöke, Dr. Komáromi Éva a Sárospataki Járási Hivatal vezetője, aki elmondta, nagy öröm számukra, hogy a sárospataki járást és járásszékhely települést, Sárospatakot választották a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” programindító helyszínéül. Komáromi Éva szerint nagyon fontos a hivatal életében is, az hogy mind a járásszékhely, mind a járáshoz tartozó települések parlagfűmentesek legyenek. Az önkormányzatokkal és a megyei polgárőr szövetséggel együttműködve tesznek a társadalmi célért.

Az önkormányzati területeket az önkormányzatok saját hatáskörben, illetve a bejelentés alapján a magán termelők kezében lévő területeket pedig jelzés alapján azonnal igyekeznek mentesíteni. A Sárospataki járásban szerencsére csak elvétve van parlagfüves terület. A hivatal részéről élelmiszerlánc-biztonság felügyeleti osztály működik a járásban, így ők is a szükséges megyei és a NÉBIH által kiadott iránymutatásnak megfelelően járnak el. Fontos szerepe van a civil szervezeteknek és az oktatási intézményeknek, akik parlagfűvel kapcsolatos prevenciós témanapokat is szerveznek. Végül megköszönte a polgárőrségnek a segítséget, hogy ezen a területen a társadalmi szemléletformálásban is kiveszik a részüket, ígéretet tett, hogy ehhez minden hatósági segítséget megadnak.

Gábriel Géza az Agrárminisztérium főosztályvezető-helyettese, elmondta, hogy meg kell szüntetni a parlagfű fertőzöttséget az ingatlanokon, nem szabad, hogy virágbimbós állapotba kerüljön a növény, azért, hogy ne boruljon virágzásba és ne ontsa a pollent. Ezt az állapotot fent kell tartani az egész vegetációs időszakban, a parlagfűmentesítési kötelezettségnek folyamatosan eleget kell tenni, egészen október közepéig. A hatóságok július 1-től kezdve ellenőrzik a mentesítési kötelezettséget, mind belterületen, mind külterületen. A földi bejáráson kívül idén is lehet számítani helikopteres felderítésre. Kiemelten fontos a szemléletformálási tevékenység, amire nagy hangsúlyt fektet az Agrárminisztérium. Kitűnő az együttműködés az Országos Polgárőr Szövetséggel, ami több évre nyúlik vissza, mind a szemléletformálás, mind a mentesítés területén emelte ki a főosztályvezető-helyettes.

Karl Márton a Borsod-Abaúj- Zempén Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke, környezetvédelmi referense elmondta, hogy Borsod-Abaúj- Zempén megyében szerencsére nincs sok teendője a Polgárőrségnek parlagfűmentesítés területén. A megye aktív a környezetvédelemben, ezért is kiemelt cél a szemléletformálás. Kiemelte, hogy hosszas kutatómunkát igényelt, míg egy parlagfüves területet sikerült találni, ahol a mai programindító rendezvényt megtartják, bemutató céllal, hiszen Sárospatakon mindenki eleget tesz a törvényi kötelezettségnek.

Az Agrárminisztérium stratégiai partnereként az Országos Polgárőr Szövetség a „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” program keretében országosan részt vesz a parlagfű elleni védekezésben. A polgárőrség társadalmi elfogadottságánál fogva a parlagfűírtás és -felderítés mellett, leginkább a szemléletformálással tudja segíteni a parlagfű elleni küzdelmet hazánkban.  

Az OPSZ Környezetvédelmi Bizottsága 2018-ban is meghirdette a „TEGYÉL TE IS TELEPÜLÉSED PARLAGFŰMENTSÉGÉÉRT!” programot, melynek célja, hogy a polgárőr egyesületek aktívan vegyenek részt működési területükön a parlagfű felderítésében és mentesítésében. A parlagfűvel borított területek felderítését a polgárőrök gyalogosan, gépjárművel vagy lóval végzett járőrszolgálatuk során teszik, melyet Baranya Megyében légi felderítéssel is kiegészítenek.

A Polgárőrség a „Célkeresztben a parlagfű” elnevezéssel szemléletformáló kampány keretében hívja fel a figyelmet a parlagfűmentesítés fontosságára.

Parlagfű fertőzöttség szempontjából országos viszonylatban Borsod-Abaúj-Zemplén megye nem számít kiemelten fertőzöttnek, a parlagfű elleni védekezésben résztvevő szervezetek a megyében összehangoltan végzik tevékenységüket. A polgárőrök önkéntesen végzett szolgálatukkal aktívan segítenek a feladat ellátásában.

Tegyünk együtt lakókörnyezetünk parlagfűmentességéért!

Budapest, 2018. június 27.

Országos Polgárőr Szövetség

Feltöltő

Fel