Múzeumok Éjszakája a MNM Rákóczi Múzeumában

Az országos programhoz kapcsolódó rendezvény az esős, borús időjárás ellenére nagyon sokakat vonzott a múzeumba. Látva az időjárás bizonytalanságát a szabadtéri programokat már eleve fedett helyszínre telepítettük, így zavartalanul megrendezhettük a színes műsorfolyamot.

Kapunyitástól este 10 óráig változatos gyerekprogramokra invitáltuk a legkisebbeket. Jakab Gábor népi iparművész a fazekas mesterség rejtelmeit igyekezett megtanítani az érdeklődőknek. Várta kreatív foglalkozás, rajzverseny és a vár különböző részleteit bemutató kockajáték is a gyerekeket. Az ágyúöntőmester próba interaktív múzeumlátogatást kínált a családoknak.

Folyamatos teltház volt a sütőházban. Kicsik és nagyok formázták a kalácsokat, kőttes tésztákat. Csodálkozó szemek kísérték amint a péksütemények bekerültek, majd sütés után kiemelésre kerültek a hatalmas kemencéből.

A Bethlen Gábor Hagyományőrség viselet- és fegyverbemutatója a XVI-XVII. század életmódját elevenítette meg az Olaszbástyában. Itt a korszakot idéző sisakokat sokan megpróbálták.

Nagy Csaba tárogatóművész kuruc kort idéző játéka gyakran felcsendült a Lorántffy-loggiáról és a várudvarról. A Vörös-torony Nagypalotájában Gombos Levente játszott kecskedudán. A torony legtetején távcső segítségével tanulmányozhatták a holdat.

A Maszk Bábszínház két előadására sokan voltak kíváncsiak. Előbb Mátyás király bolondos bolondja történetét mesélték el a művészek, majd Arany János Pázmán lovag című víg balladáját elevenítették meg marionett bábokkal.

Az esős időjárás egyedül a várkertben tervezett tűzugrást nem tette lehetővé. Az oda tervezett népzenei program, a csoportos vidám tánc a várudvaron is nagyon hangulatos volt.

A Vörös-torony Öregpalotájában „telt ház” szórakozott Ács Fruzsina, a Dumaszínház humoristájának vidám programján.

A legkitartóbbak részesei lehettek a 23.20 perckor kezdődő múzeumi huncutságoknak. Ez meglepetésprogramunk volt. Kinyílt a koporsófedél… Jövőre folytatjuk…. Így nem árulunk el további részleteket!

Köszönjük minden látogatónknak, hogy a hűvös időjárás ellenére eljöttek s velünk együtt ünnepelték a MÚZEUMOK ÜNNEPÉT!

Tamás Edit

Feltöltő

Fel