Bimbóba borult a hétméteres Agave a Pajzos udvarán

Bimbózni kezdett egy közel hét méteres Agave americana a sárospataki Pajzos Tokaj Zrt. udvarán. A Nagy Lajos utcán járók eddig csodálták a növényt a méretei miatt, most azonban egyre többen érkezzen a céghez egy-egy fotó erejéig. Az Agave americana fő különlegessége, hogy bár 50 évig is képes élni, ha egyszer virágot bont, utána elpusztul, mivel az összes energiáját a virágzat kinevelésre fordítja.

Laurent Coma, a Pajzos Zrt. ügyvezetője elmondta, a főként Mexikóban honos növényt egy egykori dolgozójuk hozta a borászathoz nagyjából 26 éve. Az eltelt időszakban óvták a növényt, télére fagymentes helyen tárolták, mozgatását targoncával oldották meg. Az egyre hatalmasabb Agave americana idén virágzásba kezdett. Jelenleg még nincs teljes kifejlett állapotában a virága, várhatóan még két hétig megörvendezteti a dolgozókat és az arra járókat. Sajnos, az Agave természete olyan, hogy a virágzást követően elszárad a szár, majd a levelek is, hogy végül teljesen belepusztuljon a növény ebbe a hatalmas pompába.

Mi jellemzi az agave növényeket?
Az agave pozsgás évelő, lándzsa formájú, világoszöld levelei szúrósak. Néhány faj évente virágzik, a legtöbb azonban életében csak egyszer: több éves korában a tőlevélrózsa közepén hatalmas virágzatot fejleszt, majd a magok beérése után a vegetatív test elpusztul. Egyes fajok már 8–10 évesen virágoznak, ám némelyik példány csak 30–40 év után. Ritkán nyíló virágai többnyire fehérek, de vannak sárgás vagy zöldes árnyalatúak is.

Fotó és szöveg: Prokop Viktor

Feltöltő

Fel