Hatvan különleges programot kínál idén a Zempléni Fesztivál

Magas színvonalú komolyzenei koncertek, táncelőadások, jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, családi és gasztronómiai programok, melyeket szebbnél-szebb, olykor történelmi helyszíneken láthatnak és hallhatnak az érdeklődők. Mindezeket Tokaj-Hegyalja legnagyobb kulturális eseménye, a Zempléni Fesztivál kínálja augusztus 10-19-e között. 60 program 37 helyszínen, kiváló borok, nagyszerű szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkciói teszik majd feledhetetlenné az idei nyár végét – derült ki szerdán, az újhutai Bretzeinheim-Waldbott kastélyban, a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Az impozáns helyszínen először a Corpus Harsona Quartet rézfúvósai adtak elő egy darabot, majd a megjelenteket Csatlós Csaba, a kastélyszálló igazgatója köszöntötte. Mint elmondta, nagyon jóleső érzés, hogy a nemrégiben felújított szálló idén új helyszínként csatlakozhat a fesztivál programjaihoz.

Őt követően Turjányi Miklós, fesztiváligazgató ismertette a 27. Zempléni Fesztivál legkiemelkedőbb eseményeit.

Az augusztusi 10 napra ismét sikerült egy zenés, színes és izgalmas programsorozatot összeállítanunk. Hatvan program lesz a megszokott tematika szerint, tehát a nyitó és zárókoncert Sárospatakon, a Rákóczi-vár udvarán lesz. Közben a szokásokhoz híven kirándulásokat is szervezünk, a Tokaj Fesztiválkatlanban nagyprodukció lesz, fellép a Budapest Jazz Orchestra Szörényi Leventével, látható lesz a Marica Grófnő nagyoperett és persze borozások is lesznek. Új helyszíneket fedezünk fel, de visszalátogatunk olyan helyekre is, amelyeken régen jártunk, ilyen például Hollóháza.

Mindenhez megpróbáltunk megfelelő zenéket, és kiváló zenészeket válogatni. Egyes együtteseinknek és néhány komponistánknak kerek jubileumát is ünnepeljük, illetve a zárókoncerttel Sárospatak újra várossá nyilvánításnak 50. évfordulója előtt is tisztelgünk majd.

Véleményen szerint ismét egy nagyon kedves, Zemplénhez és a fantasztikus környezethez méltó zenéket párosítottunk össze, hisz számunkra ez az egyik legfontosabb.” – mondta a fesztiváligazgató, majd átadta a szót Hollerung Gábor művészeti vezetőnek, aki bővebben számolt be az idei programokról.

„Egy sajátos évforduló kombináció végett egy nagyon különleges nyitókoncert tanúi lehetünk majd, hiszen augusztus 10-én hármas jubileumot ünneplünk. Az est főszereplője a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar, szólistája a Kossuth- és Liszt-díjas 75 éves Szakcsi Lakatos Béla lesz. Az est második felében a 100 éve született Leonard Bernstein emléke előtt is tisztelgünk.

Augusztus 19-én, Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulója előestéjén a Fesztivál történetében először, de annál méltóbb záróhangversennyel a Magyar Állami Operaház zenekara lép színpadra. Előadásukban Erkel Ünnepi nyitánya, Dohnányi Szimfonikus percei, majd egy-egy Bartók és Weiner mű, végül Kodály Galántai táncok című szerzeménye csendül fel a pataki Rákóczi-vár falai között. Az este karmestere Medveczky Ádám.

Idén is megrendezésre kerül a Sárospataki Borterasz, ahol minden este szól majd a jazz vagy a népzene. Folytatódnak a tematikus napok is, jelen leszünk Mádon, Tolcsván és Tarcalon is 1-1 napon több programelemmel is. Idén nagyobb szerepet kap a tánc, így több táncestet is láthat majd a közönség. A fesztivál ideje alatt hat kiállítás is nyílik „Mai nagybányaiak” összefoglaló címmel, amely áttekintést ad a 120 évvel ezelőtt alakult festőiskola mai követőiről. A hetedik kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának munkatársai állították össze, „Ötven év – ötven műtárgy” címmel, ezzel is köszöntve az 1968. augusztus 20-án várossá nyilvánított Sárospatakot.” – mesélt az idei programokról a művészeti igazgató, majd hozzátette:

„Egy nagyon magas igényű fesztivált örököltünk korábban, amelyet a mi lehetőségeinkhez és elképzeléseinkhez mérten kellett átformálnunk. Szélesebb közönséget és korosztályt kell megszólítanunk, vállalni kell a kommunikációt az emberekkel, hogy megértsék és befogadják a művészetet. Véleményen szerint a Zempléni Fesztivál ebben példaértékűvé vált. Műfajaiban sokszínű, melyek már most is egyre jobban feloldódtak egymás közt. Nehéz megállapítani például, hogy milyen műfajú lesz a nyitókoncert, nehéz megmondani, hogy a Budapest Jazz Orchestrának az egyik koncertje Szörényi Leventével mi is lesz, hogy mi is valójában a Budafoki Dohnányi Zenekar vagy hogy a nagyprodukció, a Marica Grófnő mihez áll közelebb?! A mai operett tudatunkhoz, vagy a 19-20. századfordulójának bécsi operettjéhez?! Ezek nagyon mást jelentenek ma már. Úgy gondolom, akkor járunk jó úton, ha a különböző műfajok képviselői szívesen dolgoznak együtt, tisztelik és érdeklődnek a másik művészetének elemei iránt, ha tudnak egymással kompromisszumot kötni vagy adott esetben gazdagítani tudják egymást. Ezen szempontok végett a fesztivál egy nagyon jó műhelymunka számunkra.

Igyekszünk az elvárásoknak megfelelni, bízunk benne, hogy idén sem hagy minket cserben a közönség, hiszen továbbra is értéket közvetítünk.”

A 27. Zempléni Fesztivál programjait és további részletes információkat itt találhatnak:
https://www.zemplenifesztival.hu/

Feltöltő

Fel