Aláírta szerződését 19 önkéntes területvédelmi tartalékos jelentkező

19 önkéntes területvédelmi tartalékos katonával kötött szerződést a Magyar Honvédség Sárospatakon. A frissen csatlakozott önkéntesek a sárospataki járásban szolgálhatják majd hazájukat.

Tavaly szeptemberben adtunk hírt arról, hogy a Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építve létrehozta az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát. Az azóta eltelt 10 hónap alatt további toborzásokat végeztek és a már szolgálatra jelentkezőket vizsgáztatták. Most, a sárospataki járás tartalékosainak szerződéskötésére került sor. Ők már biztosan megkapják a kiképzést.

Az szerződéskötésen Dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője úgy fogalmazott,

„Az önkéntes szolgálatot vállalóknak szeretném megköszönni azt az elhivatottságot, amit a haza védelme érdekében éreznek és azt, hogy fontos számukra, hogy mindezt szűkebb lakókörnyezetükben, településükön is megmutassák. Bízom benne, hogy a rendezvényeken, ahol megjelennek majd a tartalékos feladatok ellátása céljából, tovább fog erősödni Önökben a köz szolgálata iránti elkötelezettség, és döntésüket soha sem fogják megbánni, hanem inkább még barátokat, ismerősöket vonnak be a sárospataki századba. Ehhez kívánok sok erőt, kitartást és jó egészséget!” – mondta a hivatalvezető.

Ezt követően a 19 jelentkező aláírta a szerződését, majd Szombati Emese alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es Előkészítő Részleg részlegvezetője ismertette a jövőbeni feladatokat illetve mindazokat a dolgokat, melyek innentől a tartalékosokra várnak. A tájékoztató után Aros János, Sárospatak város polgármestere is kifejezte háláját és tiszteletét az önkéntesek felé.

„Tavaly ősszel nagyon bíztam benne, hogy pillanatok alatt feltudjuk majd állítani ezt a tartalékos századot, melynek elsősorban a haza védelme lesz a feladata, másodsorban pedig azoknak a helyzeteknek a segítése, könnyítése, amelyekből sajnos itt a környékünkön is van egy pár (belvíz, árvíz, hóhelyzet…). Van még dolgunk hogy a teljes századot feltöltsük, ebben a munkában pedig polgármester társaim, hivatalvezető asszony és alezredes asszony is rendkívüli segítséget nyújtanak. Úgy gondolom, nagyon büszkék lehetnek magukra azok, akik most aláírták a szerződést, és persze mi is azok vagyunk rájuk, hiszen ezt a szolgálatot önkéntesen végzik majd a településük és a hazájuk védelme érdekében.” – mondta a polgármester.

Borsod-Abaúj Zemplén Megyében 16 század alakul majd meg. Sárospatakon most ez az első állomás, ami azt jelenti, hogy az első szakasza alakult meg a sárospataki századnak. Ez a század területzárási feladatokra bevethető, illetve különleges jogrendi ügy esetén akár katasztrófavédelmi vagy honvédelmi helyzetekben is. De nagy segítségei lesznek Sárospataknak és a környező városoknak, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját is támogatni tudják majd.


És hogy mégis milyen elvárásoknak kell megfelelnie az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezőknek?:

  • életévét betöltött személy legyen a jelentkező
  • Büntetlen előélettel rendelkezzen
  • Részvétel egy orvosi vizsgálaton, mely kettes típusú alkalmassági vizsgálatnak minősül a civil rendszerben (a jelentkező pszichológiai tesztet ír itt és egy háziorvosi vizsgálaton is részt vesz).

Mit kap a Magyar Honvédségtől az önkéntes tartalékos?

  • Három hónap próbaidő letelte után egyszeri szerződéskötési díjat kap, mely 32.333 forint bruttó.
  • Minden lejárt rendelkezési év után a mindenkori minimálbért kapja meg a tartalékos egy évben egyszer (jelenleg ez 138.000 forint bruttó).
  • Az éves igénybevételkor – ami évente 20 napot tesz ki – rendfokozatának és beosztásának megfelelő illetményt biztosítják számára és a napi egyszeri étkezést.

Hogyan szakítható meg a tartalékos szolgálat?

Természetesen a szerződés kétoldalú, az egyik a pályázó a másik pedig a Magyar Honvédség. Mindkét oldalról a szerződés bármikor bontható. Ha a tartalékos katonai szempontból nem úgy teljesít, akkor a Magyar Honvédség is felbonthatja a szerződést, de ha a tartalékosnak áll be változás az élethelyzetében, akkor ő is bármikor megteheti ezt.

Információ és jelentkezés:

Aki szeretne csatlakozni a tartalékos századhoz, azok számára a Kormányablakban regisztrációs lap és minden segédlet rendelkezésükre áll, valamint a tervek között szerepel, hogy az ősz folyamán újabb kampányidőszak lesz, mely idő alatt a századparancsnok napi rendszerességgel teljesít majd a Járási Hivatalban és fogadja azokat, akik érdeklődnek a szolgálat iránt.

További részletekért KATTINTSON IDE!

Feltöltő

Fel