Tartalmas programokkal várta az érdeklődőket az első Patak P’Art Minifeszt

Korábban már két kiállításról is hírt adtunk, azonban sok más különleges programnak is helyt adott az első Patak P’Art Minifeszt. Az alábbiakban Stumpf Gábor beszámolóját olvashatják.

„Komolyan zene”

Június 8-án este 6 órától a Sárospataki Képtárban a Domján József kiállítási anyag díszletei között került megrendezésre ”Komolyan zene” címmel Bordás Eszter, Illés Adrienn és Hardon Réka koncertje, a Patak p’Art Minifesztivál zenei programjai bevezetőjeként.

A három fiatal muzsikus sikeres bemutatkozásával megszépítette a jelenlévők kora nyári estéjét. A három ifjú zenész közül Hardon Réka és Bordás Eszter a sárospataki Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában kezdte zenei tanulmányait, s Krizsai Krisztina és Váradi Zoltán zenepedagógusok hatására választották a zenei pályát. Bordás Eszter és Illés Adrienn műsora a barokk zenét hozta közelebb az érdeklődőkhöz, s egyben megismertette a közönséget a barokk korra jellemző bél húrozású hegedű egyedi hangzásvilágával, ami jelentősen eltér a mai zenekedvelők által megszokott fém húrozású hangszerek  nyújtotta zenei hatástól. A köszöntések után a hangversenyt Hardon Réka nyitotta, előadásában Handel: G-dúr szonátája hangzott el fuvolán, Fedorcsák Katalin zongorakísérete mellett. Az igen fiatal fuvolista korát meghazudtoló előadásmódjával örvendeztette meg a hallgatóságot. Ezt követően Corelli X. szonátájának 1. és 2. tételét játszotta Bordás Eszter és Illés Adrienn. Mindkét fiatal zenész egyaránt jó ismerője nem csupán saját hangszerének, de a szerzőnek és az előadott műnek is. Ezt követően felváltva, hol fuvola szólt Hardon Réka előadásában, akinek műsorán szerepelt még Köhler, Mouquet, Gluck és Popp, hol pedig hegedű csembalóval Bordás Eszter és Illés Adrienn tolmácsolásában. Kettejük előadásában elhangzott még J.S.Bach: C-moll szonátája, valamint Illés Adrienn önálló előadásában  hallhatta a közönség csembalón Francois Couperin: Les Barricades mysterieuses c. darabját.

A hangverseny három fiatal zenésze változatos műsor összeállítással és színvonalas előadásmóddal örvendeztette meg a jelenlévőket. Jó bevezetője volt ez a Minifesztivál zenei eseményeinek.

Fotók: Sárospataki Képtár

 

Pataki brand

Barna Péter, volt pataki diák június 9-én 17 órától az Újbástya Rendezvénycentrum konferencia termében tartott egy izgalmas előadást „Madarat tolláról, várost márkájáról” címmel. A téma, a Sárospatak brand annál is izgalmasabb, mert városunk kiemelt szerepet szán az idegenforgalomnak, ami mindig is jelen volt Sárospatak életében.

A mai, megváltozott világunkban azonban már kevés az, ha egy település komoly történelmi múlttal, épített örökséggel, vagy éppen rendkívüli természeti környezettel bír, ezeket el kell tudni adni. Ehhez kell a Sárospatak márka, amit hozzáértő szakemberek segítségével, tudatos munkával, egy stratégia kidolgozásával lehet kialakítani. Ez a munka nem megy egyik napról a másikra, a brand ország-világ előtti megismertetése pedig igen komoly marketing tevékenységet igényel. Barna Péter előadásában először a márka fontosságával ismertette meg a jelenlévőket, több példát is bemutatva, majd sorra vette mindazt az értéket, amit egy kialakítandó Sárospatak brandben fel lehetne és fel kellene használni. Városunk bővelkedik ilyenekben, tehát „csupán” arról van szó, hogy ezekből kellene összerakni egy vonzó, csalogató márkát, s ezt minél szélesebb körben terjeszteni, eljuttatni a potenciális érdeklődőkhöz. A fiatal előadó jelenlegi munkahelyén – egy multi cégnél – márkafejlesztéssel foglalkozik, s mint pataki öregdiákot akár be is lehetne vonni egy Patak brand kialakításába.

 

Beszélgetés Bordás Eszterrel és Barna Péterrel

A fesztivál záró napján 10-én délután fél hatkor az Újbástya programjait egy beszélgetés zárta, mely során Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója kérdezte a két fiatal előadót pályaválasztásukról, s az eddigi munkásságukról. Bordás Esztertől megtudhattuk, hogy egykori pataki hegedűtanára Váradi Zoltán javaslatára választotta élethivatásának a zenét, ami egyébként amúgy is közel állt hozzá, hisz pici gyermekkora óta a zene állandóan ott volt az életében. Édesanyja énektanár, édesapja pedig széleskörű zenei érdeklődéssel és nagy lemezgyűjteménnyel rendelkező zenebarát. Eszter a főiskolai évek alatt került közel a barokk zenéhez, s péntek esti műsorát is ennek jegyében állította össze. Ma Gödöllőn a zeneiskolában tanít, de tagja a Gödöllői Szimfonikus Zenekarnak is.

Barna Péter a pataki évek után a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar szakot végzett, s már az egyetemi évek alatt újságírással foglalkozott. Tudósította a Sárospatak honlapot, az index.hu-t, de szerkesztette a Zempléni Múzsa szépirodalmi rovatát és írt könyvkritikákat az Élet és Irodalomnak is. Három évig dolgozott az Emberi Erőforrások Minisztériumának kommunikációs osztályán, ahol igen sok tapasztalattal gazdagodott. Dolgozott egy kommunikációs ügynökségnél tanácsadóként, ma a Magyar Telekomnál mint kommunikációs szakember márkafejlesztéssel foglalkozik.

Kérdésre, hogy mit üzennének a pataki diákok jövő nemzedékének Péter elmondta, hogy a tanulás és a munka teljes mellbedobással való végzése nem spórolható meg. példaként megemlítette egyik vizsgája előtti napon barátai korizni hívták, s bár nagy kedve lett volna velük menni, mégis nemet mondott. A másnapi vizsga igazolta döntése helyességét. Megemlítette a pályaválasztás fontosságát. Javasolta, hogy olyan területet válasszon mindenki, ami közel áll hozzá, amit akár hobbiként is szívesen csinál. Mindketten egyetértettek abban, hogy sok időt és energiát kell befektetni ahhoz, hogy a kívánt célt elérjék, s ez a befektetés nem spórolható meg.

Fotók: Sárospataki Képtár

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Feltöltő

Fel