Filmbemutató és közönségtalálkozó A Moziban

Az elmúlt években több olyan film is készült, amelyet részben, vagy teljes egészében Zemplénben forgattak. Egy korábbi film készítése kapcsán ismerkedett meg térségünkkel Zsigmond Dezső rendező, akinek – részben Vajdácskán forgatott – Sátán fattya címmel elkészült legújabb filmjét mutatták be Sárospatakon május 29-én.

A második világháború végén, Kárpátalján játszódó történet egy leány sorstragédiáján keresztül mutatja be a falusi emberek akkori életét, s a háború, valamint a munkatáborok hatását a családokra, a falu társadalmára. A mintegy 70 fős közönség a film megtekintése után néhány alkotóval – Zsigmond Dezső rendezővel, Jászter Beáta dramaturggal, Becse Tamás operatőrrel, Nagy Mátéval, a légifelvételek készítőjével, Ujj Péter és Darmos István szereplőkkel, Révész Ilka, Darmos Ábel, Darmos Márton statisztákkal – a forgatás körülményeiről, a film megszületésének indíttatásáról, nemzetközi filmfesztiválokon való fogadtatásáról beszélgetett.

A hivatalos program után is folytatódott a beszélgetés, többen mondták el személyes tapasztalataikat, vagy véleményüket a film által feldolgozott témáról, volt olyan néző is, aki gyerekként Kárpátalján élte át a háború, és az azt követő időszak rémségeit, sőt személyesen ismerte a film alapötletét adó regény íróját.

A közönségtalálkozó a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Darmos István

Feltöltő

Fel