Fiatal sárospataki művészek kiállításai a Patak P’Art Minifeszt keretein belül

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósította meg első alakalommal A Művelődés Háza és Könyvtára a Patak P’Art Minifesztet, melyen elsődleges szerepet töltött be a képzőművészet, a film, a slam poetry, a zene és a könyv is. A háromnapos programsorozat nyitó napjának első rendezvényén – mely egy kiállítás volt – , Csatlósné Komáromi Katalin elmondta, a fesztiválon olyan 30 év alatti pataki vagy patakról indult művészeket szerettek volna bemutatni a nagyközönségnek, akik több művészeti ágban is tevékenykednek és értek már el szép eredményeket, illetve nagyon fontos az életútjukban, hogy Sárospatak volt az otthonuk.

Beke Luca, Bordás Márton és Stumpf Diána kiállítása nyitotta meg a Patak P’Art Minifesztet június 8-án délután. Luca divattervező, Marci és Diána pedig alkalmazott grafikusok, mindhárman Sárospatakról elszármazott sikeres fiatalok. Sajnos iskolai és külföldi tevékenységeik miatt kiállításukon személyesen nem tudtak jelen lenni, de családtagjaik és volt mentorjaik mind szívesen látogattak el a különleges tárlatra, melyet Stark István képzőművész nyitott meg.

Ő és Csatlósné Komáromi Katalin is kiemelte, hogy mind a három fiatal művész olyan területen mozog, amelyek közvetlenül hatnak az átlagember kultúrájára, környezetére és vizuális gondolkodására is. Nagyszerű dolognak tartják, hogy ehhez az első inspirációkat itt városunkban kapták, hisz mindhárom művésznek pataki mentortanárja volt Molnár Irén és Stark István személyében.

Másnap, június 9-én délután Kisteleki Dóra fiatal grafikusművész képeiből nyílt kiállítás az Újbástya Rendezvénycentrumban, melyet Sipos Tünde, Sárospatakról elszármazott művészettörténész nyitott meg.

Aprólékos, meghökkentő, elgondolkodtató, különleges, további cselekvésre késztető. Talán így lehetne jellemezni Dóra grafikáit. Kell egy kis idő, mire az ember rájön képeinek valódi értelmére és akár még a mögöttes tartalomra is.

Dóra alkotásai sokszor szürreálisak, de azokban pont ez a jó. Más képei versillusztrációk, elsősorban Weöres Sándor és Juhász Ferenc költészete hatott rá inspirálóan, de készített már grafikát Szabó Balázs Bandájának videoklipjéhez is. Manapság a környezetvédelem, a kihalófélben lévő fajok problémája foglalkoztatja, mely témáknak igen erősen hangot is ad képeiben.

Kisteleki Dóra kiállítása az Újbástya Rendezvénycentrumban július 29-ig látogatható.

Feltöltő

Fel