Krosnoi delegáció látogatott Sárospatakra

A magyar-lengyel barátság hosszú évekre nyúlik vissza. Nem csak egész Magyarországon, hanem Sárospatak viszonylatában is. Krosno 2007 augusztusa óta testvérvárosa Pataknak. Azóta mind a két település küldöttjei számos alkalommal látogattak el a másik által szervezett kulturális programokra vagy éppen hivatalos eseményekre, nagyon jó kapcsolatot és barátságot kialakítva az évek során. 2014-ben a lengyelek egy emléktáblát állítottak a Polgármesteri Hivatal falán, megköszönve minden segítséget azoknak a sárospatakiaknak, akik menedéket nyújtottak a városba menekülő lengyel családoknak, katonáknak a II. világháború ideje alatt. Azóta minden évben számos lengyel érkezik a táblához és helyez el virágokat, illetve a Portius Társaság is megkoszorúzza az emlékhelyet.

Nem volt ez másképp idén sem. Most egy közel 20 fős krosnoi delegáció érkezett Sárospatakra, hogy megemlékezzenek a régi időkre és ismét megköszönjék a helyiek segítségnyújtását.

Zbigniew Ungeheuer, a Portius Társaság elnöke azt mondta,
“Egy lengyel sem felejti el azt a segítséget, melyet a magyarok nyújtottak nekünk a II. világháború idején. Sokat törődünk azzal, hogy a magyarok és a lengyelek közötti jó barátság fenn maradjon. Sárospatakra akármikor jövünk, mindig otthon érezzük magunkat!”

Feltöltő

Fel