A pataki fazekasság és a Szkircsák-család története

Szkircsák Ilona, az utolsó pataki fazekas tarkázó asszony” címmel nyílt időszaki kiállítás az MNM Rákóczi Múzeumában. A tárlat Sárospatak legrégebbi kézműves mesterségének állít emléket. A pataki fazekasság történetének bemutatásán belül a Szkircsák-család munkássága kerül előtérbe, akik a XIX. század legvégén Ungvár környékéről hozták a mesterség tudományát Sárospatakra.

A Fazekas soron gyakorolták többedmagukkal ezt az ősi kézműves szakmát, míg végül a XX. század közepére ők maradtak az egyedüli pataki fazekas család. Ilona édesanyjától, Szkircsák Bertalannétól (sz. Gergely Erzsébet) tanulta el a virágfestés, azaz a tarkázás művészetét és sajátította el a hagyományos motívumok világát. Két testvére, Endre és Ferenc édesapjuktól szerezték meg a korongozás technikáját. Mindhárom testvér „Népi Iparművész” címet szerzett. Ilonka néni két fivére halála után egy mind szakmailag, mind emberileg alkalmas fazekasmestert talált a volt tanítvány, Jakab Gábor személyében. Neki adta át a pataki népi kerámia motívum- és formakincsét, hogy ő vigye tovább ezt az általuk oly nagyon szeretett ősi mesterséget. E neves fazekas dinasztia története Szkircsák Ilona 2017. november 11-ei halálával ért véget.

A kiállított egyedi és zsűrizett termékeik kölcsönzéséért külön köszönet a Saláta családnak és Jakab Gábor „Népi Iparművész” fazekasmesternek.

Leskó Andrea

Feltöltő

Fel