Összefoglaló az áprilisi képviselő-testületi ülésről

Sárospatak Város Önkormányzatának április havi képviselő-testületi ülésének legfontosabb napirendjeiről, Sikora Attila, alpolgármester számolt be.

„Az első lakáshoz jutók rendeletét módosítottuk. Az igénybevevőket nem érinti a változás, hiszen csak a jelzálogbejegyzési jog változott. Ismét egy hellyel hátrébb került önkormányzatunk a listán, hiszen visszatörlesztésnél a CSOK-ot és a hitelt kell elsősorban visszafizetni, ezek után jöhet csak a mi támogatásunk.

Települési önkormányzati támogatásokról is döntöttünk. Ez egy komoly változás most, hiszen új jövedelemhatárok kerültek bevezetésre és ez minden olyan embert érint, aki valamilyen segély formájában az önkormányzattól kap valamilyen támogatást. Az elmúlt években nőttek a minimálbérek és reálbérek, tehát ezekhez igazodtunk mi is. Minden esetben minimum 10%, de volt olyan is, ahol 30-40%-os emelést is végrehajtottunk a határértékeken, így ennek köszönhetően egyre többen hozzáférhetnek majd a támogatásokhoz. A gyógyszertámogatásoknál 10%-os emelés történt, a lakásfenntartási támogatásnál is minden esetben 10%-os növekedés történt. A rendkívüli települési támogatásnál, a méltányossági támogatásnál, a köztemetésnél és a tüzelőnél is 10% volt az emelés. Ahol nagyobb mértékű az emelkedés, az a temetési támogatás, amely a legnagyobb gondban lévőknek próbál segíteni, így itt 20 és 30%-os emelés történt.

Az utolsó alkalommal került elő a 2017-es költségvetésünk. Nagy örömünkre szolgált, hogy pozitívan zártuk az elmúlt esztendőt. A számok azt mutatják – bár tudjuk, hogy ezek a valóságban célzott maradványpénzek -, hogy több, mint 3 milliárd forint volt a kasszában „záráskor”. Ezek a még el nem költött pályázati pénzek, de úgy hiszem, hogy ilyet ritkán mondhattunk el, hogy ennyi pénz áll rendelkezésünkre a következő évi fejlesztésekre. Az elmúlt évben az is kitűnő, hogy semmilyen hitelfelvételre sem volt szükségünk, ami ismét csak nagy szó!

Beszámolót hallhattunk az adóhatóság vezetőjétől, aki egy nagyon színvonalas és mindenre kiterjedő beszámolót készített az adózásról, mely igen komoly bevételi forrása az önkormányzatnak. A 2017-es évben 437 millió forint volt az adóbevétel, melyet különböző jogcímeken befizettek. Növekedett a vendégéjszakák száma is, mely az idegenforgalmi adóból (is) kiderült. Évek óta küzdünk azért, hogy minél többen érkezzenek városunkban. A 2016-ban közel 70 ezer, majd 2017-ben több, mint 80 ezer vendégéjszakát töltöttek el városunkban, ami igen csak szép szám. Ha folytatjuk ezt a tendenciát, akkor igen-igen szép évek elé nézünk.

Meghallgattuk ezután Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2017. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Ignéczi Zsolt alezredes, tűzoltó-parancsnoktól megtudtuk, hogy rendkívüli esemény mentes volt az elmúlt év, hála égnek Sárospatakon nem volt probléma.

Ezután három önkormányzati cég (INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, PATAQUA Sárospataki Termálfürdő- és Campingfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaság és a Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság) vezetője számolt be a 2017. évi munkájukról. Mindhárman nagyon jól gazdálkodnak, különösen a Fürdőnél érdemes megemlíteni, hogy közel 100 millió forintos tiszta bevételt tudott produkálni a nyári szezon alatt.

Kiírásra került egy intézményvezetői pályázat is, hiszen a Carolina Óvoda és Bölcsőde vezetőjének lejárt a megbízatása. A részleteket IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Pozitívan döntöttünk egy homlokzat-felújítási alapból történő támogatásról is.

Új napirendek is fontosak voltak, hiszen az egyik egy pályázati lehetőség. A Szabó József út felújítására nyújtottunk be pályázatot, miután testületünk egyhangúan megszavazta ezt.

Ezen kívül még támogatást kért és kapott is az Abaúj-Zemplén Integrált Szociális Intézmény. Egymillió forintos támogatást nyújtottunk számukra, hogy az otthon egyik épületének felújítását be tudják fejezni.” – nyilatkozta Sikora Attila.

Feltöltő

Fel