20 éves a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola 1998 szeptemberében kezdte meg működését. Akkor összesen 6 településen több mint 500 gyermekkel foglalkoztak az oktatók, 2 tánctanszak keretében belül. Ma, húsz év elteltével, ami számos nehézséget és örömöt is hozott, már 27 telephelyen, több mint 1600 fiatal bevonásával, 4 tanszakon folyik nem csak oktatás, hanem nevelés is. Ennek köszönhetően pedig nem csak Sárospatak, hanem a régió kulturális életének is meghatározó szereplője lett a SAMI.

Születésnapját egy különleges és színvonalas gálaműsorral ünnepelte, mely kezdetén Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket.

„Felnőttkorba ért a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola, azonban mi, pataki polgárok nagyon is jól tudjuk, hogy az a hagyomány, amit ez az iskola képvisel, továbbvisz, több, mint öt évtizedre tekint vissza. A pataki művészeti képzés ágas bogas gyökérzetének két fő ága a Bodrog Néptáncegyüttes, illetve a zeneiskolai oktatás, a hangszeres zene megszerettetése a gyermekekkel, ezen hagyományok mindegyike a múlt század 50-es éveibe nyúlik vissza. Mindezek a hagyományok elsősorban azért jöhettek létre, mert Sárospatak – mint iskolaváros – polgári milliőjét megőrizve a XX. század talán legnehezebb olyan éveiben, amikor béke volt, a kultúra megerősítésében találta meg azt a biztonságot adó közeget, ami megtartotta és megerősítette önazonosságát. Mindez persze nem jöhetett volna létre olyan nagy emberi nagyságok nélkül, mint Sipos György, vagy Pécsvárady Botond, akik nemcsak kultúrát hozták el a táncosoknak, és altaluk a nézőközönségnek, hanem közösséggé kovácsolták a kezükre bízottakat…”

A köszöntő szavak után megkezdődött a gálaest, mely során az iskola minden tanszak és minden korosztálya bemutatkozott. Azonban a jeles ünnepre nem csak a helyi növendékek készültek, hanem a partnerintézmények is, így külföldi együtteseket is bemutatkoztak az est során, mi több, a SAMI tánctanárai különleges előadásokkal készültek mind a gyerekeknek, mind pedig a megjelenteknek. A gálaműsort egy rövid szünet szakította félbe, mely után Aros János, Sárospatak polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel, majd egy díszoklevelet nyújtott át Réthiné Muha Krisztinának, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának.

Ezt követően Dr. Muha Miklós kihirdette a 20. évfordulóra kiírt kisfilm pályázat eredményét és átadta a díjat Kovács Eszter Evelin bodrogkeresztúri tanulónak, aki táncos társaival a nyertes kisfilmet készítette. A gála második részében is remek produkciókat láthatott a közönség. Az egyik legemlékezetesebb a „Generációk tánca” volt, melyben az iskola tanárai és az iskolában táncoló gyermekeik léptek színpadra.

A műsor végén többen köszöntötték az iskolát, majd Dr. Muha Miklós egy-egy oklevéllel és ajándékkal köszönte meg az intézményben dolgozók munkáját. Végül a gyerekek nagy örömére behozták az ünnepi tortát, melyet a műsor után szétosztottak a tanulók között.

További fotók >>>

Feltöltő

Fel