Életre keltették a verseket a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában

Hazánkban 1964 óta április 11-én ünnepeljük a költészet napját. József Attila (és Márai Sándor) születésnapján sokféle módon, sokféle tevékenységgel tiszteleghetünk a költők és a költészet előtt.

A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában ezen a napon a tanórákon az alsósok verseket olvastak, és érdekes feladatokat oldottak meg ezekkel kapcsolatban. A felsősök a digitális irodalommal is ismerkedtek. Az aulában kis kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

11 órától Czabányi Attila és iskolánkba járó tanítványai (Galkó Dominik 3.a, Jósvai Bálint és Szabó Dániel 7.a osztályos tanulók) műsorát tekinthettük meg, amelyben ismert és kevésbé ismert költők megzenésített verseit adták elő. Nagyon jó volt együtt lenni egy jó hangulatú félórában.

A nap folyamán a szavalóversenyre készülő diákjaink szavaltak iskolatársaiknak.

Bekapcsolódtunk a Művelődés Háza és Könyvtára által szervezett programokba is. A Makovecz téren szervezett közös versmondáson a 7.b osztály tanulói vettek részt; az irodalmi teadélutánon pedig Darmos Alíz 7.a osztályos tanuló képviselte iskolánkat versmondással.

Április 12-én 15 diákunk utazott Encsre a Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által rendezett szavalóversenyre:

Gál Nóra, Sasvári Kira 1.a, Braun Sára 2.a, Tóth Brigitta 2.b, Csornyák Petra, Oláh Virág Regina 3.a,Galkó Dominik 3.b, Haskó Vivien 4.a, Rozgonyi Orsolya 4.b, Karászi Máté 6.a,  Kascsák Alíz 6.b, Darmos Alíz, Szabó Dániel 7.a, Budai Tünde, Tóth Bianka 8.b osztályos tanulók.

A megmérettetésre mindenki egy szabadon választott verssel készült, melyet 8 kategóriában értékeltek.

Nagyon szép eredményeket értünk el:
Galkó Dominik I.helyezés
Haskó Vivien I.helyezés
Csornyák Petra III.helyezés
Karászi Máté  III.helyezés
Szabó Dániel  III.helyezés
Budai Tünde  III.helyezés

A többi versenyzők emléklapot kapott.

Azok a diákok, akik még szerették volna megosztani a többiekkel kedvenc versüket, megtehették az április 23-án megrendezett házi szavalóversenyünkön. Ezen 22 alsós, és 13 felsős tanulónk vett részt.

Helyezettek:

1-2.évfolyam
I.helyezett Boros Csenge 2.b
II.helyezett Sasvári Kíra 1.a
III.helyezett Koleszár Viktória 2.a
Különdíj: Szanyi Bence 1.b

3-4.évfolyam
I.helyezett Oláh Virág Renáta 3.b
II.helyezett Dévánszki Dániel 3.a
III.helyezett Boros Mátyás 4.b

5-6.évfolyam
I.helyezett Kascsák Alíz 6.b
II.helyezett Juszku Réka 6.b és Kelemen Marcell 5.a

7-8.évfolyam
I.helyezett Szabó Dániel 7.a
II.helyezett Gombos Gyula Gábor 7.b
III.helyezett Tóth Bianka 8.b

Mindenkinek gratulálunk, és örülünk, hogy ennyi verset szerető tanítványunk van!

A Magyar Nyelv Múzeuma által meghirdetett „Teremtő anyanyelv” című szavalóversenyen Lukács Dorka 6.b osztályos tanuló képviseli iskolánkat.

„A vers ünnepe – ha jól rendezik meg –, nemcsak a költők seregszemléje lesz évről évre, hanem az eszméké, a szándékoké és az akaratoké is. Alkalom arra, hogy újra meg újra lemérhessük: hol tart a költészet és holt tart az ember.” – mondta Héra Zoltán költő, esszéíró, kritikus.

Szándékunk, hogy gyermekeinknek átadjuk az olvasás, a versek szeretetét; hogy felgyorsult, és elgépiesedő világunkban is keressék a jót, és lássák meg a szépet.

Hiszen :„Kenyerünk mellé kell a dallam is: vers és virág az ember asztalára.” (Várnai Zseni)

Maczkó-Nagy Zsuzsanna

Feltöltő

Fel