500 millió forintból újul meg az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium

A Kormány 400 millió, a Sárospataki Tankerület pedig további 100 millió forinttal támogatja az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium felújítását, melynek eredményeképp a 25 éves intézményben megújul a tetőtér és kicserélik az elhasználódott nyílászárókat is – derült ki egy sajtótájékoztató keretében a héten.

Az eseményen elhangzott, hogy a Kormány 2015-től kiemelten foglalkozik Makovecz Imre életművével és az általa tervezett épületek renoválásával. Sárospatakon nem csak az Árpád Vezér Gimnázium, hanem A Művelődés Háza és Könyvtára valamint a díszkutak is felújításra kerülnek.

„Makovecz Imre az organikus építészet meghatározó mestere volt Magyarországon. Életműve az építészetben nem csak idehaza, hanem a határokon túl is ismert és elismert. 2015-ben a Kormány úgy döntött, hogy ezt az örökséget ápolni és gondozni kell, hogy életéről egy állandó kiállítását kell szervezni, valamint hogy Makovecz Imre életművét fel kell venni a Magyar Értéktárba is. Ezen felül az általa tervezett épületek és egyéb más építmények, közterületi műalkotások megőrzését, felújítását valamint olyan tervezett épületek, amelyek nem valósult meg, ezeknek az esetleges felépítését rendelték el. Erre összességében közel 10 milliárd forintot fordít a Kormány 2016 és 2020 között.” – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón.

Sárospatak Makovecz Imre életében egy kiemelkedő helyszín volt, hiszen 1965-től kezdve tervezett itt épületeket – mondta Dr. Hörcsik Richárd, majd hozzátette, gyakorlatilag minden sarkon található közterületi műalkotása Makovecznek. Éppen ezért sokat küzdött azért, hogy a sárospataki épületek megújítására kormánytámogatást kapjon a város. Korábban bejelentették, hogy 1,3 milliárd forintból újul meg A Művelődés Háza és Könyvtára, most pedig közölték, hogy 2018-ban 400 millió forintot szán a Kormány az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium felújítására, melyhez a fenntartó Sárospataki Tankerület további 100 millió forintos támogatást nyújt. De 10 millió forintból a Makovecz Imre által tervezett díszkutak is megújulnak idén Sárospatakon.

Az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium felújításának kivitelezése idén nyáron megvalósul, amely munkák pedig kimaradnak, azok jövő nyáron kerülnek majd elvégzésre – mondta Tóth Tamás, az ÁVG igazgatója, aki nagyon örül annak, hogy az idén 25. évfordulóját ünneplő intézményben egy ilyen volumenű munka valósulhat majd meg. Elmondta, nagyon örülnek annak, hogy kijavítják a tetőteret, majd le is szigetelik azt. Bíznak benne, hogy az üvegtető is új formát kap, valamint az elhasználódott, idejétmúlt nyílászárókat is kicserélik.

Feltöltő

Fel