Bemutatót tartott a Magyar Wing Tsun Egyesület sárospataki iskolája

Tagfelvételes bemutatót tartott a Magyar Wing Tsun Egyesület sárospataki iskolája. Az intézmény és az Egyesület között már nem új keletű a kapcsolat, azonban rendszeresen tartanak nyilvános edzéseket, mint ahogy tették ezt az elmúlt héten is. A bemutatót Si-Hing Széll Gábor, 8. mesterfokozatos, kelet-európai főinstruktor-helyettes tartotta, aki Magyarországon a fegyveres erők és rendvédelmi szervek kiképzője is egyben. Vele, és a Sárospataki Wing Tsun Kung-Fu Iskola instruktorával, Si-Hing Lukács Lászlóval beszélgettem.

Mióta van és hogyan alakult ki a kapcsolat a Magyar Wing Tsun Egyesület és a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola között?

Lukács László: „A Sárospataki Wing Tsun Kung-Fu Iskola oktatói feladatait 2017 évtől látom el a Magyar Wing Tsun Egyesület szakmai felügyelete és támogatása mellett. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatónőjével a tavalyi év nyarán vettük fel a kapcsolatot. Nagyon szimpatikus és segítőkész volt. Akkor is, és a mai napig is érződik az elkötelezettsége az iránt, hogy biztosítsa a lehetőséget az iskola tanítványainak a Wing Tsun tanulásához.”

Milyen az érdeklődési kör a Wing Tsun kung-fu iránt? Kicsik és nagyok is megkeresnek Benneteket?

Lukács László: „A mostani bemutatónk egy nagyszerű lehetőség volt arra, hogy az érdeklődők egy kis betekintést nyerjenek ebbe a csodálatos harcművészetbe, és megismerhessék a mestereket, oktatókat, tanítványokat.

Láthatták, hogy a tanítványok közt gyerekek, férfiak, nők, erősebb és gyengébb fizikumúak is vannak. Sokszínű a csapat. A tanítványok nem a nyers testi erő, vagy más testalkati tényezők miatt döntenek a Wing Tsun mellett. A megfelelő elvek szerint, a helyzethez illeszkedő technikával kivitelezett védekező és támadó mozdulatok testalkattól függetlenül is működőképesek a valós szituációkban. A kezdők sok esetben a rendszer kimagasló önvédelmi értékére figyelnek fel először.

Amikor valaki először próbálja ki ezt az érdekes harcművészetet, akkor talán még nem is sejti, milyen erővel fog vonzódni a későbbiekben a Wing Tsun szépségéhez, rendezettségéhez, letisztultságához, intelligenciájához.”

Mit javasolnál, miért a Wing Tsun kung fu-t válasszák az érdeklődők?

Lukács László: „A Wing Tsun nem igényel különleges testi adottságokat, ezért gyermekkortól az idős korosztályig bárki elkezdheti. Az első edzést mindenkinek ingyenesen biztosítjuk. Ajánlom azoknak, akik szeretnék kipróbálni és továbbfejleszteni az ügyességüket, speciális reflexeiket, koncentrációs és egyéb hasznos képességüket, amelyek a mindennapi élet során is nagyon hasznosak lehetnek. Az edzéseken megismerkedhetnek a harci szituációk Wing Tsun rendszer szerinti elveivel. A védekező mozdulatok gyakorlása alap követelmény. A Wing Tsun gyakorló ugyanakkor ellentámadásait a támadója leggyengébb, legsérülékenyebb pontjaira koncentrálja. Ez a harci filozófia egy veszélyes szituációban életmentő lehet. Az agressziót, a fizikális és mentális agresszív támadásokat, viselkedési formákat is elkerülhetjük az által, hogy megismerjük a veszélyes szituációk ok-okozati összefüggéseit.

A Wing Tsun gyakorló a saját képességei fejlesztésével foglalkozik. Általában olyan emberek gyakorolják hosszú távon, akik szeretnék önmaguk határait megismerni, és ezeket a határokat, korlátokat folyamatos edzésmunkával meghaladni, fölülmúlni.”

Nagyon rég megismerkedett már a Wing Tsun kung-fu-val és hosszú évek óta tart edzéseket, kiképzéseket, ma is több helyen tanít, oktat. Mit tud ez a típusú kung-fu, milyen is a Wing Tsun, miben más, mint a többi?

Széll Gábor: „Ez a típusú kung-fu nem nehéz. 365 kung-fu stílust különböztetünk meg a világon, és a Wing Tsun az egyetlen, amelyet nő dolgozott ki. Egy férfi általában mindig erősebb vagy erősebbnek hiszi magát, ezért támad. Egy nő, egy idősebb férfi vagy egy gyermek így egy vert helyzetből indul. A Wing Tsun-ban nem az a fontos hogy győzzünk, hanem hogy egy veszélyes helyzetből egészségesen tudjunk kikerülni. Egy gyors mozdulattal megsebezzük a támadót, így néhány másodpercig harcképtelen lesz és ezalatt az idő alatt mi el tudunk menekülni. Így már megérte, hogy kung-fut tanultunk. Nem biztos, hogy győzni fogunk, nem leszünk legyőzhetetlenek, de meg lesz az esélyünk arra, hogy egy veszélyes szituációból esetleg egészségesen ki tudunk kerülni.

Ami fontos, hogy ez nem versenysport, nem jobb vagy rosszabb, ez teljesen más mint a küzdősportok, hiszen ez maga a harcművészet. Itt mindenki magához képest gyakorol. Ha valaki egy hét alatt tanulja meg azt amit egy fiatal egy nap alatt, akkor sincs baj, mert az a fontos hogy megtanulja! Egy nagyon jó közösséget alkotnak a mesterek, mert mindenkinek jó tartozni valahová. Nem számít a kor, a testi adottságok vagy a nem, hisz nálunk mindenki megtalálja a helyét. Egymást segítve gyakorlunk.”

Akinek felkeltette az érdeklődését a Wing Tsun kung-fu, azt a pataki instruktor szeretettel várja az edzéseken, melyeket hétfőn és szerdán 17:15-18:45 között tartanak a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. További fontos információkat találhatnak még a www.patakikungfu.hu oldalon.

Feltöltő

Fel