„Egységben egészségben” – projektnyitó rendezvényt tartott a SUSI

Egy EFOP-os pályázaton belül, 249,99 millió forintot nyert el a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola. A projekt célja, hogy az egészség, sport és integráció témakörében áttekintse az Észak-magyarországi felnőtt lakosság jellemzőit, bemutassa azokat a kezdeményezéseket, jó gyakorlatokat, és saját rendszerű fejlesztéseit, amelyek az általános egészségi állapot javulásához hozzájárulhatnak. Az egészség-betegség fogalompár társítása és ennek élettani hatásainak vizsgálata mellett megvizsgálják az egészség egyéb dimenzióit is. A SUSI a projektet a Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesülettel közösen valósítja meg.

Projektindító konferencia keretein belül mutatták be a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola és a Sportos és Egészséges Zemplénért Egyesület közös pályázatát, melynek lényege, hogy 5 Észak-magyarországi régióban fejlesszék a szabadidősportot, bevonják a programokba a fogyatékkal élőket és a kisebbségeket is. A 3 éves projekt során 7000 embert szólítanak majd meg.

A projektindító konferencián a megjelenteket Dr. Hörcsik Richárd köszöntötte, aki üdvözölte a pályázatot, majd elmondta, hogy évek óta olyan beruházások valósulnak meg a térségben, amelyek az egészséges életmódot és a sportolási lehetőségeket segítik. Mint fogalmazott, „mintaszerű ez a projekt, amellyel itt a térségben élőkért tenni lehet!”.

Ezt követően Dr. Kelemen Judit, az EKE Comenius Campusának oktatási és kutatási főigazgatója, Sikora Attila, Sárospatak város alpolgármester és Dr. Liptai Kálmán, az EKE rektora köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd Belicza János, a SUSI elnöke beszélt a projekt céljairól és lényegéről.

„Az, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget a felnőtt lakosság szabadidősport fejlesztésére, az számunkra nagyon megtisztelő és igazán nagy lehetőség. Bizonyítani szeretnénk mind a 47 településen! Komoly eszközöket viszünk majd ezekre a helyekre, melyekkel segíthetjük a sportolását azoknak az embereknek, akiknek nincs lehetőségük jelenleg ezt megoldani. Legyen az az ember 18 vagy 100 év fölött, vagy akár fogyatékkal élő, vagy éppen hátrányos helyzetben lévő településen élő. Fontosnak tartjuk a testmozgást. Elsősorban az a célunk, hogy sikeresen megszólítsuk az embereket, és ezáltal az egészséges életmód, a táplálkozás és az életfelfogás picit javuljon.

Hétezer fő indikátorunk van, ami soknak tűnik, de három év alatt nem lesz az. Az öt járásban – Sárospatak, Sátoraljaújhely, Cigánd, Szécsény, és Heves – mindent meg fogunk valósítani. Kiemelt sportágként kezeljük a labdarúgást, tollaslabdát, és természetesen az asztaliteniszt. Ezen kívül 11 sportág jön még szóba, amelyeket vagy havi rendszerességgel fogunk megvalósítani, vagy éves szinten háromszor-négyszer a szokásos, úgymond nagy rendezvényeinken. A fogyatékkal élők, és a kisebbségek is nagyon fontosak ebben a pályázatban. Megpróbálunk számukra újat mutatni, és olyan sportágakat bemutatni a Sárospataki Mozgássérült Egyesülettel közösen, amelyeket eddig még nem ismertek.

Fontos a célunk teljesítése, de ha a megvalósítás időszakában már 10 embernek el tudjuk juttatni a fejébe, a mozgásába, a cselekedetébe, az életmódjába, hogy egy picit szebb is lehet ez a nagybetűs, és talán a testmozgással, egy beszélgetéssel, egy jó tanáccsal tudunk segíteni, betegségeket tudunk feltárni, életmód, illetve szemléletváltást tudunk biztosítani, akkor már elégedettek leszünk.” – mondta Belicza János.

A konferencia további részében a projektben résztvevők ismertették a megvalósításra váró feladatokat és célokat.

Az „Egységben egészségben” prevenciós célú szabadidősport programok megvalósítása az Észak-magyarországi régió 5 kistérségében című projekt 2021. január végén zárul majd.

Feltöltő

Fel