Humán szolgáltatások fejlesztésére pályázott sikeresen Sárospatak és Tokaj városa

Két évvel ezelőtt kezdett el előkészíteni Sárospatak Város Önkormányzata és Tokaj városa két hasonló, a humán szolgáltatások fejlesztéséről szóló pályázatot, melyet a későbbiekben meg is nyertek, most pedig már a projektindító megbeszélésen is túl vannak. Aros János és Posta György – Tokaj polgármestere – Sárospatakon fogadta a konzorciumban résztvevő települések vezetőit, és beszélték át a két nyertes EFOP pályázat részleteit.

Mind a két sikeres pályázatra 500-500 millió forintot nyert a két konzorciumvezető város, akik másik 6 településsel dolgoznak majd együtt. A három év alatt képzéseket és tanfolyamokat valósítanak meg, de a felnőttek mellett a gyermekeket is bevonják, hiszen tartalmas nyári táborokat és délutáni programokat is szerveznek majd számukra.

„A Tokaj vezetésével benyújtott pályázatban a humán szolgáltatások fejlesztéséről van szó. Egy 500 millió forintos támogatás keretében arra van lehetőségünk, hogy a térségben a humán szolgáltatások terén dolgozó szakembereknek a továbbképzését megvalósítsuk, ezután pedig a munkában sikeresen el is tudjanak helyezkedni. Amikor előkészítettük a pályázatot, akkor létrehoztunk egy Humán Erőforrás Fejlesztési Tervet, amelyben részletesen végignéztük hogy ki, milyen végzettséggel rendelkezik, milyen megüresedett álláshelyek vannak itt a térségben. Így erre építettük fel a projektet, hogy olyan képzéseket szervezhessünk, melyek elvégzése után az üres munkahelyek betöltésre kerülhessenek.

A másik pályázatban – melynek Sárospatak a konzorciumvezetője – szintén a humán szolgáltatásoknak, kapacitásoknak a fejlesztésére próbáltunk megoldást találni. Azonban abban tér el a két pályázat, hogy míg az elsőben a település teljes lakosságát meghívjuk 1-1 rendezvényre, programra, magába a képzésekbe is mindenkit bevonunk, addig a másik pályázatban kifejezetten inkább a fiatal korosztályt, az utánpótlást célozzuk meg. A sárospataki vezetéssel induló programban vannak nyári táborok, olyan rendezvények, melyek iskolák bevonásával valósulnak meg, klubfoglalkozásokat szervezünk, tehát olyan programokat, melyek tartalmasak a gyermekek számára.” – mondta Szöghy Emese a pályázat menedzsere, pályázati tanácsadó.

A két projekt sokban erősíti egymást. Míg az egyikben a felnőtt korosztályt célozták meg, addig a másikban a gyermekeket, az utánpótlást. A programok próbálják erősíteni a helyben maradást is, hiszen munkahelyeket teremtenek, illetve a foglalkoztatás bővítésével, beintegrálásával is segítik az embereket.

Feltöltő

Fel