Lassan véget érhet az influenza járvány

Nem csak Magyarországot, de egész Európát is elérte az influenzajárvány igaz, más-más vírustörzs okozza, okozta a megbetegedéseket. A hetek óta tomboló járvány most úgy látszik tetőzött, hiszen nemrég azt nyilatkozták a szakemberek, hogy végre kevesebben fertőződtek meg. A járvány legveszélyeztetettebb korcsoportja a gyermekek és az idősek. Mégis hogyan védhetjük meg őket ebben az időszakban? Miért ne vigyünk náthás, legyengült gyermeket közösségbe? Dr. Kathi Ágnes, gyermekorvossal beszélgettünk az elmúlt hetekről, a betegség kialakulásnak megelőzéséről és hasznos praktikákról.

Országos járvány tombolt és még tombol is, bár már „csendesebben”. Szakemberek bejelentették, március közepére, végére véget érhet az idei influenzajárvány. Sárospatakon nem csak felnőttek és idősek, de a nevelési és oktatási intézmények gyermekei is sorra lebetegedtek. Sokan nem is sejtik, de elég egy tüsszentés hogy átadjuk a másiknak a vírust. A gyermekek szervezete télen kevésbé ellenálló, ők – az idősek mellett – a legveszélyeztetettebb korosztály járvány idején. Városunkban pedig az influenza mellett nagyon sokan betegedtek meg tüdőgyulladásban és más súlyosabb légúti betegségekben. Az alábbi sorokban tanácsokat és ötleteket kaphatnak a szülők, hogy miként előzhetik meg a betegségek kialakulását, és arról is olvashatnak, miért nem érdemes beteg gyermeket közösségbe vinni járvány idején.

Ha fogalmazhatok így, elég kemény hetek lehetnek a szülők mögött. Itt volt, van az influenza járvány, de mint Ön is említette, rengeteg volt a tüdőgyulladásos megbetegedés is városunkban. Mit javasol a szülőknek ebben az időszakban, mit érdemes tenniük azért, hogy gyermekük szervezete ellenállóbb legyen a betegségek ellen?

Dr. Kathi Ágnes: Figyeljenek oda a gyermekek étrendjére. Legyen megfelelő az életkoruknak, a fehérje és vitamindús táplálkozás alapvető fontosságú a kisgyermekeknél. Vannak egyéb praktikák is, mint például amikor tehetik legyenek minél többet a szabadban a jó levegőn. Ha az illető gyermek krónikus betegségben szenved, akkor esetleg az influenza elleni védőoltás beadása is hasznos lehet, mivel most már van olyan típusú oltóanyag is, amelyet fél éves kortól be lehet adni.

Nagyobbaknál nem, de a kisgyermekeknél – akik még nem tudják rendesen kifújni az orrukat – fontos az orrszívás, az orrjáratok tisztítása.

Mindenki számára logikus, hogy betegen nem visszük közösségbe a gyermeket, mert egyértelmű milyen veszélyeket rejt magában. Sajnos mégis sokan vannak vele úgy, hogy egy kis orrfolyás, 1-2 tüsszentés még belefér, hisz nincs más tünete, így hát elviszik. Miért nem éri meg így elvinni gyermekeinket a bölcsődébe, óvodába vagy iskolába?

Dr. Kathi Ágnes: „Egyrészt azért, mert a saját gyermekünknek teszünk azzal rosszat ha betegen visszük közösségbe. Egy bágyadt, lázas, kedvtelen gyermek nem fogja élvezni az óvodát, általában sokkal rosszabbul is lesz. Másrészt pedig a környező gyermektársakra is ráragad a betegség, de akár még a nevelőkre, pedagógusokra is.

Mindenki ismeri a saját gyermekét. Tudja, mi fér bele, 1-1 kis orrfolyásból vagy tüsszögésből mi lehet a későbbiekben. Ez minden gyermeknek a sajátsága. Azonban lehet, hogy amíg a saját gyermekünk nem dől ágynak egy kisebb nátha végett, más gyermekénél komolyabb tüneteket okozhat a betegség. Figyelni kell a jelzéseiket. Kis orrfolyás, enyhébb tünetek mellett gondos odafigyeléssel azért el lehet vinni közösségbe a gyerekeket, de súlyosabb tünetek esetén mindenképp otthon kell tartani. Azt tapasztalom, hogy van egy megfelelési kényszer az anyukákban, hogy teljesítsenek a munkahelyükön is, hiszen nem hiányozhatnak onnan heteket, ha beteg a gyermek. Sajnos ez is oda juttatja a szülőket, hogy akár náthásan is elviszik a kicsiket az óvodába, bölcsődébe. Érthető ez a gondolatmenet is, de ezzel csak ártunk a gyermekeknek.”

Többek közt jómagam is tapasztaltam, hogy nagyon sokan voltak tüdőgyulladással otthon, rengetegen átestek az influenza járványon is. Talán most már elmondhatjuk, hogy „lecseng” ez a probléma. Jól gondolom?

Dr. Kathi Ágnes: „Szerencsére a vége felé jár már az influenza járvány. 2-3 héttel ezelőtt, hetente 4-5, vagy még ennél is több tüdőgyulladásos beteg járt nálunk. Szörnyen magas ez a szám, de vélhetően most már – és a betegszámok is ezt mutatják – elmúlik a járvány.”

Visszatérve még egy kérdés erejéig a tüdőgyulladásra. Sokan úgy tudják, hogy nem lehet elkapni, hanem mindenki, úgymond maga szedi össze a betegséget akár egy lazább öltözettel. Mi az igazság?

Dr. Kathi Ágnes: „Mindenféle légúti betegség ugye cseppfertőzéssel terjed. Nem a meghűlés, hanem vírusok, vagy baktériumok okozzák, tehát mindenképpen fertőzés okozza. Vannak olyan hajlamosító időjárási tényezők, amelyek ezt még elő is segítik. Általában a téli időszakban fordulnak elő ezek a betegségek, akkor, amikor a nyálkahártya védekezés az a légutakban gyengébb.”

Feltöltő

Fel