Összefoglaló a februári képviselő-testületi ülésről

Sárospatak Város Önkormányzatának február havi képviselő-testületi ülésének legfontosabb napirendjeiről, Sikora Attila, alpolgármester számolt be.

„Az első két napirendben Sárospatak Város Önkormányzatának működéséről, az SZMSZ-ről, a költségtérítésekről, illetve a tisztviselők tiszteletdíjáról volt szó.

A harmadik napirendben a 2017-es év utolsó módosítására került sor. A tavalyi költségvetést február 28-ig módosíthattuk, és ezt néhány dologgal kapcsolatban meg is tettük.

Nagyon fontos volt a négyes számú napirend, amelyben az első lakóingatlanhoz jutás feltétének a módosításáról volt szó. Három pontban változik az a rendeletünk!
Az első
, amely fontos, hogy a korábbi években az ingatlan árának 10%-át kitevő önerővel kértük, hogy rendelkezzen a pályázni szándékozó. Az ingatlan árak megemelkedése miatt azt a módosítást hoztuk, hogy 10 millió forintig a 10%-ot kérjük, 10 millió forint felett pedig minimum egy millió forint önerővel kell rendelkeznie a pályázónak.
A támogatással kapcsolatos másik változtatás az úgynevezett határ összeg. 2014-ben módosítottuk ezt 16 millió forintos vételárig. A KSH adatai szerint az akkori 143.000 Ft/négyzetméter építési ár most már 190.000 Ft-ra ment fel, hiszen nőttek többek között az építő anyagok árai is. Mi is igyekszünk ehhez alkalmazkodni, így a 16.000.000 Ft-os határt 20.000.000 Ft-ra emeltük fel. Tehát aki építkezik, vagy lakást vásárol, az 20.000.000 Ft-os értékhatárig veheti igénybe ezentúl ezt a támogatást.
A harmadik változtatás a jelzálog bejegyzési joggal kapcsolatos. Vannak olyan kedvezmények, amelyek kötelezővé teszik (például a CSOK), hogy az Államot kell elsőként beírni az úgynevezett jelzálog sorba. Az önkormányzat eddig ragaszkodott hozzá, hogy ő legyen az első helyen, de a mostani változás eredményeképp beleegyezik, hogy hátrébb kerüljön a rangsorban.

Beszámolót hallgattunk meg a személyes gondoskodást nyújtó térítési díjak változásáról. Elöljáróban máris el kell mondani, hogy ez nem a személyi bért jelenti, amit fizet a szolgáltatást igénybe vevő, hanem az intézményi díjat, ami alapján kiszámolják. Ez a fizetendő összegeknél az érintetteknek nem jelent változást, csak az elszámolásnál, az úgynevezett intézményi térítési díjról van szó, és nem a személyi térítési díjról. Az önkormányzat a különbözetet fizeti, tehát itt nincs növekedés (már évek óta) bármelyik ágazatról beszélünk (nappali étkeztetés, fogyatékkal élők, szociális és házi segítségnyújtás, ebédszállítás). Ezek tehát mind változatlanok maradnak, az intézményi díjak változnak.

Beszámolót hallgattunk meg a SIDINFO Kft. 2017. évi tevékenységéről, illetve a 2018. évi üzleti tervéről. Elmondhatjuk, hogy egy jól működő cégünkről van szó. Igazán jó kezekbe került a kultúrának ez a része, a Képtár, illetve annak működtetése, hiszen az elmúlt években nagyon aktív élet zajlik a falain belül. A 2017-es beszámoló is azt mutatja, hogy nagyon sok kiállítást szerveztek, programokat a gyermekeknek, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, és továbbra is szeretnék a 2018-as évben mindezt folytatni. Egy picit bonyolódni fog az élete a Képtárnak, hiszen A Művelődés Házának a felújításával a Képtár komolyabb szerepet kap. A Mozi helyisége oda költözik majd át, a Képtár emeleti termébe. Tehát lesz egy kis felfordulás azon a helyszínen, de reméljük oda is szívesen mennek majd a mozilátogatók. A Képtár működését talán ez még fel is fogja dobni, hiszen aki elment moziba, lehet, hogy a kiállítást is megnézi, ha már ott van.

Meghallgattuk a Pataqua Kft. 2018-as üzleti tervét is. Nagyon bátor számokat láttunk igazgató asszonytól a 2018-as év tervezésekor. Azonban úgy gondolja (és mi is arra jutottunk), hogy megalapozottak ezek a várakozások, mivel nagyon jól működik a fürdő, évek óta fejlődő tendenciát mutat. Leírták a mostani tervükben, hogy mik azok a fejlesztések, amiket szeretnének a 2018-as évben megvalósítani. Rengeteg tervük van – amely fejlesztés és felújítás is lesz – amelyek szintén vonzóak lehetnek a jövőben. Illetve a környékünkön egy fürdő az éven átépítés miatt nem fog működni, remélhetőleg ez is növeli majd a bevételt, hiszen akik oda indulnánk, azok remélhetőleg eljönnek majd ide. Tehát ez a bátor tervezés ennek is az eredménye. Reméljük, hogy sikerül majd hozni, bár mindannyian tudjuk, hogy időjárás függ a mi fürdőnk bevétele. Bízunk a jó nyárban, és akkor nem lesz probléma.

Felosztásra kerültek a 2018. évi sport támogatások, melyeket rendszerint az év elején osztunk ki. Idén 19 egyesület/klub jelentkezett támogatási igénnyel. Természetesen mindenkinek segítünk, nyilván kisebb-nagyobb mértékben, hiszen a keretünk az adott, 9.800.000 Ft az a támogatási keret, amelyet a sportra tudunk fordítani. Idén is hagytunk egy kis tartalékot, mert előfordulnak olyan események, rendezvények, amelyek év közben jönnek, ezekre is tartalékolnunk kell. Jó munkát kívánunk mindenkinek, és borzasztóan örülünk, hogy ilyen sokan pályáztak.

Közbeszerzési eljárást indítottunk el útburkolat felújítására a Határ utcán, amelyről ugye tudjuk, hogy nagy forgalmat bonyolít le, hiszen a fürdőhöz vezető egyik utunk. Ennek a felújítását kezdjük el és reméljük, hogy még a szezon előtt sikerül is befejezni.

Napirendre került a szavazat számláló bizottság tagjainak megválasztása, hiszen közeledik április 8.-a, és önkormányzatunk a lebonyolításban komoly szerepet vállal. A tagok elfogadására is sor került, tehát megvan az összes szavazatszámláló bizottságunk.

Beszámoló hangzott még el a 2017. évi testvérvárosi kapcsolatok alakulásáról. Minden évben úgymond jelentést adunk az önkormányzatnak és a testületnek arról, hogy milyen munkát végzett ez a kapcsolatrendszer. Elmondható, hogy ezekben a testvérvárosi kapcsolatokban mindig a hektikusság a jellemző. Vannak kapcsolatok, amelyek nagyon aktívak, vannak, amelyek mindig egy kicsit lecsendesednek. Ez mindig függ a partner várostól és a partnerországoktól. Most elmondható, hogy jellemzően a német és a lengyel vonal az, ami nagyon erős és nagyon aktív. Egy picit lecsendesedett a török, és az olasz vonal. Reméljük, hogy az éven ezeket is kicsit fel tudjuk éleszteni. Bízunk benne, hogy ezek a kapcsolatok továbbra is élőek lesznek, és reméljük, hogy a többiek is tovább fejlődnek majd, de persze ez függ a fogadó készségtől is.” – nyilatkozta Sikora Attila.

Feltöltő

Fel